Krausz Andrea | 2018.11.07. 07:00
Településbemutató – Zamárdi
Zamárdi 2008 óta város és a régió legdinamikusabban fejlődő települése, amely a 2007 óta minden éveben megrendezett Balaton Sound Fesztivállal feliratkozott Európa turisztikai térképére. 3 km hosszú füves szabadstrandján csodálatos panoráma nyílik Tihanyra.

Valóban megdobban az ember szíve Zamárdiban. Egyesek boldog szívvel emlékeznek az itt eltöltött bulikra, a Balaton Soundra, vagy a Strand Fesztiválra, másokat a gyönyörű környezettel rendelkező üdülőhely családias hangulata varázsol el.

A fesztiválturizmus fellegvára (Fotó: balatonsound.com)

Könnyen megközelíthető a település, két kijárattal csatlakozik az M7-es autópályához és áthalad rajta a 70-es főút. A Budapest-Nagykanizsa vasútvonal három vasútállomása is a város területén van: Zamárdi, Zamárdi felső, Széplak alsó.

A város Nagystrandján több kilométeres füves területen napozhatunk, vannak vizesblokkok, büfék, éttermek és sétányok. Másik két lehetőség is adódik az ingyenes napfürdőzésre: a Táncsics utcai és a Jegenye téri Strand.

Csodálatos természeti környezetben, közvetlenül a Balaton partján található a Mirabella Kemping, amely kedvelt a kisgyermekes családok körében.

Zamárdiban az önkormányzat által üzemeltetett kikötőt nem nehéz megtalálni, a három kilométer hosszú szabadstrandon áll. A kis vitorlás- és csónakkikötő közforgalmú, de csak kis merülésű hajók tudnak kikötni.

Zamárdi kikötő (Fotó: Krausz Andrea)

Néhány perces sétára van a kikötőtől a Balaton Szíve-emlékmű. A helyi hagyomány szerint minden nyáron összeállnak a fürdőzők és a strand sekély vizébe begyalogolva a több ezer ember egy óriási szívet alkotva fogja egymás kezét a Balatonban állva.

Zamárdiban rengeteg lehetőség adódik az aktív kikapcsolódásra: lehet szörfözni, strandröplabdázni, teniszezni, focizni, gokartozni, minigolfozni, kerékpározni, lovagolni, e-rollert vagy épp segwayt bérelni. Van egy nagy kalandpark és kijelölt utakon lehet túrázni. A mozgalmas Balaton-parti üdülőterület mellett Zamárdi dombokra épült ősi része csendesebb, falusias jellegű, amely mögött megtalálhatjuk a jó bort adó szőlőhegyeket és túrázásra csábító erdőket is.

Látnivalók:

A településről kirándulóút vezet a Kőhegy tetejére (219,8 m), a kilátóhoz. Csodálatos panoráma tárul innen a látogató elé: szinte az egész Balaton, Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazaltkoporsójáig. Zamárdi központjától csak tíz perc séta.

Kilátó a Kőhegyen (Fotó: Krausz Andrea)

A város egyik nevezetessége a Szamárkő, amely a város nyugati végén, a Kiserdő szélén található, kedvelt kiránduló- és piknikhely. Több legenda is kapcsolódik hozzá, az egyik szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton, s itt látható a kövön Jézus lábának és a szamár patájának nyoma. Más legendák pedig arról szólnak, hogy a követ a tihanyi tűzhányó vetette mostani helyére, vagy éppen a vízözön hagyta ott.

A Fő utcán található tájház a Balaton-vidék jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán. A berendezés a XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be. A használati tárgyak nagy része a helyi helytörténeti gyűjteményből származik. A ház mögött zsúpfedeles pajta áll.

A barokk stílusú, 1771-74-ben emelt Kisboldogasszony római katolikus templom a település legidősebb épülete ugyancsak a Fő utcán található. 2010-ben szentelték fel itt Közép-Európa első francia barokk orgonáját. A templomban nyaranta rendszeresek az orgonakoncertek.

A Magyar fájdalom szobor című szobor a vasútállomás mögött áll. Ezt a szép köztéri szobrot a trianoni országcsonkító döntés miatt Margó Ede (1872-1946) szobrászművész alkotta, és ajándékozta Zamárdi községnek a harmincas években.

Zamárdi történelme:

A város területe évezredek óta lakott hely, amit bizonyít a feltárások során előkerült számos őskori, bronzkori, kelta, germán, római lelet. Kiemelkedő jelentőséggel bír a Zamárdiban feltárt és feltárás alatt álló avar kori temető, amely a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű és leggazdagabb leletanyagú avar kori lelőhelye.

Kilátás a Tihanyi-félszigetre a kilátóból (Fotó: Krausz Andrea)

1939-ben, Lengyelország lerohanása után itt létesült az első gimnázium és líceum a Magyarországra menekült lengyelek számára. 1980-ban emléktáblát avattak az egykori iskolaépület falán, amelyben akkor a Fővárosi Gyermekotthon és Általános Iskola működött.

1997-ig Zamárdi része volt Szántód is, amely azonban 1995-ben népszavazáson az önállóság mellett döntött.

Napjainkban Zamárdi a balatoni turizmus egyik fellegvára. Az elmúlt évek fejlesztéseinek és a megépült négycsillagos szállodának köszönhetően európai színvonalú turisztikai célponttá vált, melyhez hozzájárulnak a népszerű nyári rendezvények is.

További fotók Zamárdiról:

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva