likeBalaton.hu | 2022.05.24. 08:00
1,8 millió forintot kért munkájáért a szakács Siófokon
Valóban ilyen összeget is lehet keresni a balatoni vendéglátásban?

Nem minden vendéglátóhelyen lehet egymillió forintot keresni havonta, és igen, egyes létesítmények akár ennyit is fizethetnek egy-egy szakmailag tökéletesen teljesítő séfnek, vagy főpincérnek. A diákmunkára ez nem vonatkozik, és persze az sem mindegy, hány napot van nyitva az adott üzlet.

Hiába hosszú a sor, a pultban mindig mosolyognak
Fotó: Szigligeti Várkávézó hivatalos

 

A balatoni vendéglátósok már nagyon készülnek a turisták rohamára

A siófoki vállalkozó, Zoltán csak szezonálisan, vagyis kizárólag a nyári hónapokban tart nyitva és a pandémia végeztével megszűnő korlátozásokkal párhuzamosan kiemelkedően jó idényre számítanak. Csapata részben állandó, részben évről-évre új munkavállalókkal újul meg: a 8-9 főnyi személyzet elsősorban italokat, másodrészt édességeket szolgál fel a vendéglátóipari egységben. A dolgozók zöme 22-23 éves.

Vannak vállalkozók, akik bizakodóak az idei szezont illetően, hiszen óriási rohamra számítanak Siófokon. Egyelőre még csak felkészülnek a pünkösdi nyitásra. Ők sem egész évben, mindössze a három nyári hónapban fogadják éhező vendégeiket 4-6 fős csapatukkal.

8-11 órás műszakokban alkalmazza embereit, ennyit fizet

– Ők már csak a fiatalos lendületükből eredően is sokat akarnak keresni, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy megtalálják nálunk a számításukat – jegyezte meg Zoltán, az üzletvezető.

– Én is hallottam, hogy efféle ígéretekkel csábítják ide a szakembereket, és az a helyzet, hogy igazán nagy forgalmú helyeken ez valóban közel állhat a valósághoz, de a mi kilincsüket azért nem tépik egyfolytában az emberek, ugyanakkor

nem panaszkodunk, és versenyképes fizetést ajánlunk a lelkiismeretes munkáért.

A diákmunkát vállaló tanuló ne is álmodjon olyan magas bérezésről, amely határozott szakmai előképzettséget feltételez, sőt követel meg – folytatta Zoltán.

Szakember-hiány a vendéglátásban

– Diákok vannak bőven, szakember azonban nagyon kevés. A koronavírus-járvány miatt sokan elhagyták ezt a pályát, vagy már külföldön vállalnak munkát.

Egymillióért itt tizenhárom órás műszakokban kellene gürizni szabadnap nélkül, mindhárom nyári hónapban, ami annyira gyilkos tempó, hogy nem engedélyezem

– mondta a Zamárdiban halsütödét működtető Ákos.

– Fontos tudni, hogy a bérekkel egyenes arányban a bekerülési- és rezsi árak is jelentősen megemelkedtek, vagyis nekünk is drágábban kell árulnunk a termékeket – emelte ki a zamárdi vállalkozó.

Zamardi, Nagy Szabadstrand
Fotó: Krausz Andrea

 

Ami drágul, azt a vendéglátósok fizetik ki

– Ha valaki tapasztalt, tehát már sokadik idényét nyomja végig, akár hatszázezer forintot is megkereshet egy ilyen helyen – mondta egy tapasztalt, tizenkilenc éves veterán szakács, akinek munkaadói kétszáz forintos drágulással kalkulálnak, vagyis ezerhatszázkilencven forint helyett ezernyolcszázkilencvenért kínálják majd a kebabot.

Az alapanyagokat sújtó áremelésekkel természetesen minden étteremnek, fagyizónak és halsütödének fel kell vennie a harcot. Egymással pedig a versenyt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A vendéglátósok várják, hogy hogyan indul be a szezon

– Ha valóban ér annyit a kollégánk munkája, egymilliónak a felét nálunk is megkeresheti egy munkavállaló – mondta el a szintén siófoki munkáltató Bence, aki mindezért mindössze az állam által engedélyezett napi nyolc órányi munkát követel meg a hét öt napján.

1,8 millióért dolgozni a Balatonnál?

Ennél jóval konkrétabban fogalmazott viszont a Zamárdi egyik pizzériáját tulajdonló Péter, aki indulatos temperamentuma miatt ugyan nem volt hajlandó kameránk elé állni, ám szívesen öntötte ki szívét.

– Annyira megőrjítette az embereket ez az egymillió, hogy az alatt már meg sem akarnak mozdulni.

A napokban hívott egy fővárosi szakács, hogy 1,8 millió forintért lejönne hozzám dolgozni, én meg köpni-nyelni nem tudtam. Mondtam neki, maradj ott, ahol vagy, ott vagy jó helyen

– mondta a vállalkozó.

 

Balatoni lángos: hitek és tévhitek.

Balatoni fagyi-körképünket itt találod.

Még több balatoni gasztronómia: bor, termelői finomságok, strandételek és gourmet fogások a tó körül.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Forrás: borsonline.hu
Nyitókép: Bach Máté/Magyar Nemzet

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva