likeBalaton.hu | 2023.05.04. 07:00
A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták
A műanyag termékek nem bomlanak le, hanem nagyon-nagyon apró darabokra esnek szét az idő múlásával. Ezek a mikroméretú darabkák pedig bekerülnek a táplálkozási láncba, és mi is megesszük. Komoly egészségkárosító hatását feltételezik. Most a Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták.

A Balatonban végzett kutatás során a BLKI (Tihany), a MATE (Gödöllő) és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft (Budapest) kutatói megvizsgálták a mikroműanyagok előfordulását és ökológiai hatásait – tájékoztat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A kutatók elsőként igazolták, hogy 50-100 µm-es mikroműanyagok jelen vannak a tó különböző részein. A vizsgálatok során a nagy vízibolha (Daphnia magna) gerinctelen állat példáján keresztül tanulmányozták a mikroműanyagok és környezetben előforduló vegyi szennyezők (pl. gyógyszermaradványok) együttes hatását.

A kutatás rámutatott, hogy a mikroműanyagok globális ökoszisztémára gyakorolt hatása egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A mikroműanyagok az algákban, gerinctelen és gerinces szervezetekben is káros hatásokat okozhatnak, emellett elősegíthetik a kémiai szennyezők bioakkumulációját és biomagnifikációját az élő szervezetekben.

A vizsgálatok során a kutatók 7 fajta polimer típust azonosítottak, amelyek közül a polipropilén és a polietilén volt a leggyakoribb. A balatoni mintákban talált mikroműanyag mennyiség hasonló volt az európai tavakban mért értékekhez. A kutatók laboratóriumi kísérletekben azt is vizsgálták, hogy a polisztirol és a polietilén mikroműanyagok, illetve a progesztogén típusú gyógyszermaradványok milyen hatást gyakorolnak a nagy vízibolhákra. A kezelések eredményeként a kutatók megfigyelték az egyedfejlődés, növekedés, viselkedési mintázatok változásait, valamint a detoxifikációban résztvevő biomarker enzimek aktivitásának változásait.

A bioakkumuláció egy folyamat, amely során egy adott kémiai anyag vagy szennyező felhalmozódik az élő szervezetekben, például növényekben, állatokban vagy emberekben. A szennyező anyagok a környezetből, például a levegőből, vízből vagy élelmiszerből kerülnek az élőlényekbe, ahol az anyagok gyakran gyorsabban felhalmozódnak, mint ahogy az élőlények lebontani vagy kiválasztani képesek őket.

A biomagnifikáció (más néven biológiai felnagyítás) egy ökológiai folyamat, amely során egy adott kémiai anyag vagy szennyező koncentrációja növekszik a tápláléklánc mentén. Ez azt jelenti, hogy ahogy a ragadozó állatok elfogyasztják a kisebb, alacsonyabb szintű élőlényeket (pl. növényevőket, kisebb ragadozókat), a szennyező anyagok koncentrációja a nagyobb állatok szervezetében egyre növekszik.
A biomagnifikáció során a szennyező anyagok felhalmozódnak az élőlényekben olyan mértékben, ami az adott élőlény károsodását vagy halálát okozhatja. A tápláléklánc tetején lévő állatok, például a nagyobb ragadozók és az ember, vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a biomagnifikáció következtében, mivel ezek az állatok gyakran több szennyezett alacsonyabb szintű élőlényt fogyasztanak el.



Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva