LikeBalaton.hu | 2023.11.01. 12:00
30 éves hőmérsékleti rekordok dőltek meg idén a Balatonnál
Október 31-én véget ért a balatoni vihar-előrejelző szolgálat működése. Az április 1-től október 31-ig tartó időszakban hat erős vihar tombolt a tavon, a nyári hónapok mindegyike melegebb volt a harmincéves átlagnál. Siófokon a szeptemberi átlaghőmérséklet meghaladta a 30 éves klímaátlagot.

A viharjelzési szezon első hat hónapja összességében az átlagosnál kissé gyengébben szeles volt (nyugati rész -7%, keleti medence -4%). A szezonon belül a tavaszi hónapok, illetve

a keleti medencében még a július lett átlagosan szeles, vagy annál szelesebb.

Ugyanakkor az augusztusi és a szeptemberi átlagok is a Balaton egészén az ilyenkor szokásosnál alacsonyabbak lettek – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Júliusban volt egy kis szél
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

131 km/h-s szélvihar a Balaton közepén

Mint írták, a 2023. évi viharjelzési szezonban hat erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét.

A nyári hónapokban négy (ebből júliusban volt kettő), szeptemberben és októberben egy-egy alkalommal. Mindegyik esetben parti állomás is érintett volt. Ezen viharok közül a legnagyobbak június 23-án, illetve július 13-án törtek a tóra a vízparti mérések szerint, és mindkét esetben 110 km/h szélmaximummal. Júniusban a középső medencében egy nyugat felől jövő zivataros hidegfront hatására, júliusban pedig a keleti medencében egy zivatarvonal hatására keletkeztek a legerősebb széllökések.

A 2023. június 23-i viharban eltört fa Siófokon, az Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az egyébként is szeles vízközépi platformon a keleti medencében egy rövid ideig tartó zivataros szélrohamban

augusztus 28-án kiugróan magas, 131 km/h szélsebességet regisztrált az automata.

Október 27-én pedig egy hidegfront hatására a balatonszemesi platform mért kiugró, 121 km/h szélsebességet. A parti állomásokon ekkor mindenütt 100 km/h alatt maradtak a legerősebb széllökések.

A nyári hónapokban megdőltek a melegrekordok

A szezon az átlagosnál hűvösebben indult. Az áprilisi középhőmérsékletek mintegy 2 Celsius fokkal, a májusiak 0.5 fokkal lettek alacsonyabbak az ilyenkor elvárhatónál.

A nyári hónapok mindegyike melegebb volt (0,2-1,3 fokkal) a harmincéves (1990–2020) átlagnál,

és összességében a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen a 21,2, Siófokon a 22,9 °C fokot érte el.

A nyári hónapok mindegyike melegebb volt a 30 éves átlagnál 2023-ban
Fotó: Krausz Andrea

Szeptember 30 éves klímaátlag dőlt meg

Szeptember hónap pedig, ahogy országos szinten is, rekord meleg volt. Szeptember átlaghőmérséklete Keszthelyen közel 3 fokkal,

Siófokon több mint 3 fokkal meghaladta az említett 30 éves klímaátlagot, Siófok az elért 20,8 fokkal ezen felül meghaladta az eddig mért legmagasabb havi átlaghőmérsékletet is.

A 30 Celsius fokot elérő, vagy meghaladó hőmérsékletű napok száma a Balatonnál 29 nap volt, míg a kisebb vízfelületű Velencei-tónál 33 nap. Ezen napok közül a Balatonnál 3, a Velencei-tónál 4 szeptemberre esett. 35 °C feletti léghőmérséklet a Balatonnál 2, a Velencei-tónál 4 napon fordult elő. A nyár legmelegebb hónapja a július volt.

A szezon legmelegebb napja viszont augusztus 26-a lett, amikor Siófokon 35,2, Fonyódon 36,4 fokkal tetőzött a hőmérséklet.

Az egyik legmelegebb nap Keszthelyen
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Balatonlellén egy nap alatt rengeteg eső esett

A szezon első hat hónapjában szeptember kivételével jellemzően az átlagosnál több csapadék hullott. Júniusban volt azonban néhány helyen átlag alatti (75%) csapadék. Szeptemberben ugyanakkor jellemzően mindenütt csak az elvárható fele, harmada hullott.

Augusztusban a havi csapadékösszeg több helyen meghaladta a 100 mm-t. Ezeken kívül júliusban és májusban szintén voltak helyenként 100 mm-t elérő, vagy meghaladó havi csapadékösszegek. A napi csapadékösszegek maximuma a szezonban állomásonként általában 25 és 40 mm között alakult.

Balatonlellén június hatodikán azonban kiugróan magas 68.6 mm-t mértek.

Ugyanakkor elmondható, hogy a havi 2, vagy 3 nagyobb csapadékú nap mellett hosszabb, akár kéthetes száraz időszakok is előfordultak.

2023 augusztusában a havi csapadékösszeg több helyen meghaladta a 100 mm-t
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Véget ért a viharjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva