Promóció | 2023.07.03. 14:06
5 tipp, aminek segítségével könnyedén körbetekerhető a Balaton
PROMÓCIÓ - A magyar tenger körüli kerékpártúra lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezd a lenyűgöző tájakat és élvezd a természet közelségét! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével könnyedén körbetekerheted a Balatont úgy, hogy ne a napégés vagy a kínzó izomláz emléke maradjon meg benned, hanem kellemes nosztalgiával gondolhass vissza ezekre a napokra!

Erőnléti felkészülés – hogyan eddz a Balaton körbetekerésére?

5 tipp, aminek segítségével könnyedén körbetekerhető a Balaton

Az elmúlt években – különösen, mióta ilyen remekül kiépítették a kerékpárutakat – rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Balaton körbetekerése. A magyar tenger körüli kerékpártúra lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezd a lenyűgöző tájakat és élvezd a természet közelségét! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével könnyedén körbetekerheted a Balatont úgy, hogy ne a napégés vagy a kínzó izomláz emléke maradjon meg benned, hanem kellemes nosztalgiával gondolhass vissza ezekre a napokra!

A Balaton körbebringázása kényelmes tempóban 5-6 nap alatt, feszítettebb programmal már 3 nap alatt is teljesíthető. Mivel összesen 205-210 kilométerről beszélünk, nem árt, ha már előre elkezdesz gondolkodni, tervezni. Mit vigyél magaddal és hogyan készülj fizikailag? Nézzük!

Erőnléti felkészülés – hogyan eddz a Balaton körbetekerésére?

A Balaton körbetekerése igényel némi bringázási gyakorlatot, ezért fontos, hogy megfelelően felkészülj rá. Kezdetben érdemes kisebb távokat letekerni a lakóhelyed közelében, akár hasonló terepen, hogy megszokd a pedálozást és erősítsd a tekeréshez szükséges izmokat.
Jó ötlet már tavasszal vagy akár még korábban elkezdeni edzeni rá, hogy fokozatosan növelhesd az állóképességed és felkészülj a hosszabb túrára. Nem csak a sérülések elkerülése érdekében fontos felkészíteni a tested a 200 kilométeres maratonra. Amiatt is szükséges ez, hogy a tekerés közben ne azzal légy elfoglalva, hogy mennyire fáradt vagy, esetleg, hogy mennyire fájnak az izmaid – hanem azzal, hogy páratlan szépségű környezetben ülheted meg a drótszamarad.

Tervezés – mikor milyen távokat tegyél meg?

Ez egy többnapos kaland, ezért fontos, hogy megfelelően tervezd meg az útvonalat és a távokat. Mindehhez figyelembe kell venned az erőnléti szinted és a rendelkezésre álló időt. Mindig a csapat leggyengébb láncszemével számoljunk, hogy mindenki kényelmesen tudjon haladni. Egyébként nem érdemes sietni, hiszen a környék annyi látnivalót, gasztronómiai és kulturális élményt tartogat, hogy egyszerűen nem éri meg gyorsan lezavarni a távot. Érdemes rászánni akár egy egész hetet, és akkor – talán – semmi nem marad ki!
A szállásfoglalást is időben érdemes elkezdeni, ugyanis minden éjszakádat máshol fogod tölteni. Válassz úgy hotelt, apartmant vagy magánszállást, hogy az a lehető leginkább passzoljon az elképzeléseidhez, hiszen jó eséllyel estére már igen fáradt leszel, jót fog tenni a kellemes környezet és a kényelmes ágy.

Külső védelem – mit vigyél magaddal a biztonságod érdekében?

A Balaton körül az időjárás változékony lehet, ezért fontos, hogy gondoskodj a megfelelő külső védelemről. Mindig legyen nálad naptej, de esőkabát is, hiszen nem tudni, hogyan alakulnak majd az esőzések.
Viselj sisakot is – némely lejtőn akár 40-50 kilométerórával is száguldhatsz majd lefelé, ekkora sebességnél pedig igen csúnya lehet az esés! Ne feledkezz meg a szemüvegről és a megfelelő ruházatról sem, hogy kényelmesen és biztonságosan tekerhess – itt érdemes kiemelni a megfelelő biciklis nadrágot, ami nagyon fontos egy ilyen túrán. Szerezz be egy méretben illeszkedő biciklis kesztyűt is, mert ezért is hálás leszel magadnak az első 30 kilométer után.

Rendszeres, megtervezett pihenők – hogy ne hajtsuk túl magunkat!

Ezt talán nem is kell túltárgyalni: pihenni fontos! Óránként, kétóránként érdemes beiktatni egy kávézóban, árnyékos helyen, vagy a parton eltöltött fél-egy órát. Válassz mindig olyan helyet, ahol vásárolhatsz vizet, vagy ehetsz, illetve a „folyó ügyeidet” is el tudod intézni kulturált körülmények között. A megfelelő időközönként beiktatott pihenőkkel növelheted a teljesítményed.Étrend-kiegészítők – fehérje, magnézium és BCAA szedése

A hosszú távú kerékpározás során szervezetednek extra tápanyagokra van szüksége, hiszen ez a fajta igénybevétel elég szokatlan lehet a hétköznapokhoz képest. Fontos, hogy megfelelően táplálkozz, de az étrend-kiegészítők is a segítségedre lehetnek. A fehérjeszelet, a magnéziumshot vagy a BCAA szedése hozzájárulhat az izmok regenerálódásához és az állóképesség fenntartásához.
Az erőnléti felkészülés, a megfelelő tervezés, a külső védelem, a rendszeres pihenők és az étrend-kiegészítők mind hozzájárulnak majd a sikeres teljesítményhez és egy szuper élmény megéléséhez. Tedd felejthetetlenné a Balaton körbetekerését a megfelelő előkészületekkel és élvezd a csodálatos tájat, amit ez a két keréken eltöltött kaland nyújthat!

 

Nyitókép: 123rf.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva