Fizetett PR cikk | 2023.07.12. 22:08
5 tipp, hogy ne aludjuk túl magunkat nyaralás alatt
Habár a nyaralás a pihenés ideje, azonban túlalvás esetén rengeteg értékes lehetőségtől eleshetünk. Éppen ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani az alvási szokások megtartására, és mindent megtenni az időben való felkelés érdekében. Hogyan ne aludjuk túl magunkat a nyaralás során, és hogyan hozzuk ki a maximumot az előttünk álló vakációból? Mutatjuk a bevált receptet!

1. Tervezzük meg a programokat!

A korán keléshez motiváció kell, ezért igyekezzünk minél pontosabban betáblázni a nyaralás napjait. Gondoljuk végig, hogy hova is szeretnénk elmenni a nap folyamán, és a reggelizés után vágjunk is bele az izgalmas kalandokba. Így elkerülhetjük a túlalvást, és ha igazán elszántak vagyunk, akár minden egyes nap megtekinthetjük a napfelkeltét is.

TIPP: Ha nyaralás közben is teljes erőbedobással szeretnénk edzeni, akkor érdemes kreatin tabletta segítségével felpörgetni magunkat. A kreatin tabletta által nyújtott extra teljesítménynek köszönhetően nagyobb súlyokat mozgathatunk meg, esténként pedig kellemesen elfáradva térhetünk nyugovóra.

2. Keljünk minden nap ugyanabban az időpontban!

Természetesen a nyaralás során akár többet is alhatunk 1-2 órával, viszont ennek ellenére is próbáljunk meg minden nap ugyanakkor felkelni. Így nem fog felborulni a szervezetünk egyensúlya, és nem kell attól tartanunk, hogy a reggeli ébresztő kikapcsolása után csak a délutáni órákban fogunk felkelni.

Még akkor is tegyünk meg mindent a megfelelő időben való felkelésért, ha az előző este kicsit tovább tartott a bulizás. Ugyanis túlalvás esetén teljesen elcsúszhat az alvási ciklusunk, és azon vehetjük észre magunkat, hogy még hajnal 3-kor is csak forgolódunk az ágyban.

3. Kerüljük az éjszakázást!

Ugyan a nyári partik gyakran egészen hajnalig tartanak, viszont ha tehetjük, ne térjünk el túlzottan az alvási rutinunktól. Persze semmi gond nincs azzal, ha csupán éjfél körül térünk nyugovóra, viszont másnap garantáltan nehezebb lesz az ébredés. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor jelöljünk ki egy időpontot, amikorra mindenképpen vissza kell érkeznünk a szállásra, és ne engedjünk a folytatás csábításának.

4. Lefekvés előtt már ne használjunk digitális eszközöket!

Sajnos a lefekvés előtti telefonozás és számítógépezés már szinte normálisnak számít, viszont a képernyők fényereje miatt jelentősen csökkenhet a melatonin termelésünk. Melatonin hiányában pedig sokkal nehezebben tudunk elaludni, és előfordulhat, hogy lefekvés után még hosszú órákig frissnek fogjuk érezni magunkat.

Telefonozás helyett inkább beszélgessünk az ismerőseinkkel vagy a környékbeliekkel, majd időben feküdjünk le aludni. Amennyiben nehezen szoktunk elaludni, akár egy melatonin készítményt is tanácsos beszerezni, hogy egy kicsit elősegítsük az elalvást.

5. Használjunk ki minden egyes napot!

Becsüljük meg az időnket, hiszen a nyaralás hamar elrepülhet, ezért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az aktív pihenésért. Menjünk el minél több helyre, és szerezzünk minél több élményt, hogy minden este új tapasztalatokkal, boldogan szenderüljünk álomba.

A legfontosabb, hogy a nyaralás végére legalább annyi élményben részesüljünk, amely elegendő energiát biztosít a következő vakációig. Persze az sem jó, ha mindent megpróbálunk egyetlen nyaralásba bezsúfolni, viszont amennyire csak tehetjük, töltsük fel programokkal az előttünk álló nyári napokat. Ha valóban kihasználjuk az időnket, akkor az alvás is sokkal könnyebben fog menni.

A fenti 5 tipp segítségével elkerülhetjük a túlalvást a vakáció folyamán. Tervezzük meg alaposan a nyaralásunkat, és keljünk, illetve feküdjünk minden nap ugyanabban az időpontban. Ezenfelül elalvás előtt 1-2 órával már ne használjuk a telefonunkat és a számítógépünket, hogy elősegítsük a melatonin termelődését. Töltsük ki okosan az időnket, és lehet, hogy az idei nyaralás lesz az eddigi legjobb!

Nyitókép: 123rf.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva