likeBalaton.hu | 2022.03.07. 14:00
6000 km épített kerékpárút hazánkban – A Balaton a legnépszerűbb útvonal

A kerékpáros turizmus a fenntartható turizmus része és a turisztikai fenntarthatóság fontos alappillére a helyi lakosság bevonása, amely a kerékpáros turizmussal jól kivitelezhető. A kerékpáros fejlesztésekből a legtöbb esetben a helyi lakosok is részesülnek, amennyiben használnak kerékpárokat. De ide sorolható az is, hogy

a kerékpáros turizmus esetében a kisebb, helyi értékek, attrakciók is szerepet kaphatnak – így a helyi lakosság identitástudata is javulhat.

Bringások Keszthelyen. A statisztika szerint sokan vonattal jöttek a Balatonig

Bringások Keszthelyen
Fotó: Zalai Hírlap/Péter B. Árpád

 

A kerékpáros turizmus fejlesztésekor a helyi mikro- és kisvállalkozások is szerepet kapnak

Emellett a vállalkozások élénkítése is, mivel ez a turisztikai termék a kis léptékű szolgáltatásoknak is kedvez.

A kerékpáros turizmus másik előnyös oldala, hogy a desztinációk kerékpárra történő felfedezése egészen más élményt nyújt

egyéb közlekedési eszközhöz képest – a napjainkra jellemző élmény-alapú fogyasztásban pedig ez kiemelkedően fontos. Ráadásul (ugyancsak a fenntarthatóság elveihez alkalmazkodóan) ez a turizmus-fajta

úgy nyújt lehetőséget az utazó élményeinek növelésére, hogy csak minimális kiadásokat jelent az érintett közösségeknek.

Gondtalan bringázás? Erre figyelj szezonkezdet előtt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

 

Nemzetközi kitekintés a bringás turizmusra

Az Eurovelo hálózatának 17 útvonala 42 országot érint és több mint 90.000 km hosszú. A itt lebonyolított évi közel 60 millió túra évi 7 milliárd Euró közvetlen bevételt generál.

Valter Attila már javában a Giro d’ Italia-ra készül. A nemzetközi bringás verseny a Balatont is érinti.

Fotó: MTI/Komka Péter

 

6000 km épített kerépárút van hazánkban

Itthon több mint 6000 km épített kerékpárút várja a kerekezőket. 2010 óta 1850 km kerékpárút épült és 3000 km kerékpározható útvonal került kitáblázásra.

– Vitathatatlan, hogy a Balaton még mindig az első számú kerékpáros desztináció hazánkban. A Balaton mellett népszerűek a kerékpárúttal rendelkező, megkerülhető tavak (Fertő-tó, Velencei-tó, Tisza-tó) és a nagyobb népességet tömörítő, akár folyók mellett elhelyezkedő útvonalak (Budapest-Szentendre) – mondta Gangel Marcell, a Maketusz szakértője.

Nézd meg itt, hogy mi mindent érdemes tudni a balatoni bringás életről. Részletek, események, hasznos tanácsok.

A MAKETUSZ céljai között

alapvető szempont a kerékpárosbarát szemlélet, ezen túl a biztonságos kerékpártárolás és az ingyenes ivóvíz biztosítása valamint a javítás, szerelés támogatása is.

Fotó: MAKETUSZ hivatalo

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

A Balatonnál is elsuhan majd a Giro d’Italia mezőnye. Részletek itt.

Bringabarát szolgáltatói hálózat létrehozása zajlik

– A MAKETUSZ célja többk között, hogy koordinálja e hálózat létrejöttét. Ez a rendszer összeköti a kerékpárosokat a bringabarát szállásokkal, vendéglátókkal, egyéb szolgáltatókkal valamint különböző attrakciókkal, mely egyrészt jó a kerékpáros turistáknak, másrészt a szolgáltatók egy fizetőképes kereslet felé tudnak nyitni. A szolgáltatások egy dinamikusan növekvő célcsoport számára lesznek könnyen megtalálható és vonzó célpontok – tette hozzá Coates Ádám turisztikai szakértő.

2022 őszére a bringaút a teljes Balatont körbeéri. Erről itt írtunk.

 

Március 1-jén és 2-dikán Vászolyon illetve Siófokon tartott workshopot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szakértő csapata. A kerékpáros-turisztikai szakemberek fő célja a gerinchálózatok bringabarát fejlesztése, különös tekintettel a marketingkommunikációs feladatok kidolgozására, kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozására és ennek folyamatos kommunikációjára.

 

Nyitókép: MAKETUSZ

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva