likeBalaton.hu | 2023.11.03. 14:00
7 fok alatt már válts téli gumira, hajnalban a balatoni utak is csúsznak
A nyári gumik anyaga megkeményedik és jelentősen veszítenek tapadásukból, ha az átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken. Mielőtt nagyobb baj lenne, cseréltesd le időben az évszaknak megfelelőre az autód gumijait!

– Hidegben és anyaga miatt megkeményedik a nyári gumiabroncs, és függetlenül az aszfalt nedvességétől, tapadása csökken. Ilyenkor megnő a fékút, illetve a féktávolság is – mondta Nagy Judit, rendőrségi szóvivő.

Hegyi Bence herendi gumiszerelő: A biztonságos közlekedés miatt a hideg hónapokban alapvető a téli gumiabroncs, mert csak ez nyújt biztonságot Fotó: Kovács Erika/Napló

A hideg idő beköszöntével az utak is lehűlnek, ami csúszóssá, jegessé teheti őket. Ilyen körülmények között a téli gumik használata elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Ezek az abroncsok speciális összetételük és mintázatuk révén már 7 Celsius-fok alatt is jobban tapadnak az útfelülethez, így növelik a jármű stabilitását. A téli időszakban jellemző változatos csapadék – mint a hó és ónos eső – miatt a téli gumik mintázata úgy van kialakítva, hogy hatékonyan vezessék el a nedvességet, megakadályozva ezzel a veszélyes csúszást. A lamellák – azaz a gumik mintázatában található apró barázdák – száma a téli gumikon magasabb, ami több fogást biztosít a hóban, javítva ezzel a tapadást és az irányíthatóságot.

A téli abroncsoknál is fontos a megfelelő profilmélység, ami a biztonságos tapadás és fékezési teljesítmény alapja.

A mintázat mélységének a személyautók esetében egész felületen legalább 1,6 milliméternek kell lennie, függetlenül a kerék méretétől. Ez biztosítja, hogy az autó megfelelően viselkedjen mind egyenes haladásnál, mind kanyarodáskor, hideg időben is.

–Mindemellett mindenki felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal vezessen, vigyázzon magára és a többi közlekedőre! – szögezte le Nagy Judit.

Hegyi Bence autószerelő kiemelte, az utóbbi egy hétben jelentősen megnőtt a forgalma, sokan keresik fel a téli gumi felszerelése miatt. Ezt az abroncsot a szakember a téli közlekedésben nagyon fontosnak tartja, különösen vármegyénkben, ahol a Bakony miatt sok hegyi út is található.

– A biztonságos közlekedés miatt a hideg hónapokban alapvető a téli gumi, mert csak ez nyújt biztonságot – hangsúlyozta Bence, aki nem javasolja a négy évszakos abroncs használatát. Aláhúzta, tájékozódjunk külföldi utazás előtt, hogy hol kötelező a téli gumi, mert jelentős büntetéssel járhat annak hiánya.

 

Érdemes megnézni az alábbi videót is, mely – bár angol narrációval készült – nagyon jól bemutatja egy téli gumikkal, egy négy évszakos gumikkal, és egy nyári gumi szettel felszerelt autó kormányozhatóságát, menetstabilitását a havas, jeges környezetben.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: police.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva