Krausz Andrea, Mészáros Annarózsa | 2023.05.24. 08:00
8 kulturális látnivaló a Balaton környékén
Múzeumok, tárlatok, történelmi múlt és a kulturális örökség. A strandolás, a kulináris élmények, vagy a zenés programok mellett ezek is egyre több családot csábítanak a Balaton környékére. Mutatunk 8 érdekes helyet, ahol számos kulturális élménnyel gazdagodhatunk.

Fonyód

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Fonyód legszebb panorámájú kávézójának teraszán üldögélve nem minden vendég tudja, hogy egy különleges, szinte bizarr szerelmi történetnek köszönhetően az épület pincéjében egy kripta található. A pécsi gyógyszerész, Abrudbányai-Rédiger Ödön erdélyi származású menyasszonya, a férfi első, és úgy tűnik egyetlen szerelme, Magdus az 1915 körüli években a házasság előtt három héttel tragikus körülmények között, egy titokzatos betegségben meghalt. A férfit annyira megviselte a lány halála, hogy hiába házasodott meg, és lettek gyermekei, nem tudta kiverni a fejéből első szerelmét. Egy mediterrán házat épített Fonyódon, melynek pincéjében egy emlékművet készíttetett a szerelmükről, és itt kívánta eltemetni a lányt. Felesége, Sántha Ilona sokáig tűrte ezt az őrült lángolást, de a szobor készítésekor nem bírta tovább, és 1941-ben elváltak. A fonyódi villa pincéjében egy hatalmas vörös homokkő tömbből készült el a nászágy, melyet Ödön ténylegesen a kripta közepébe helyeztet el, hiszen azt tervezte, hogy idehozatja szerelme hamvait, őt magát, sőt, a gyerekeit is itt temetik majd el. Erre azonban nem került sor.

Balatonszentgyörgy

Különleges alakú épület
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Balaton déli partjának keleti csücskében található Csillagvárnak különleges lefelé vastagodó ferde falas, csillag alakja van. Az 1950-es évek végén restaurálták, és az egykor vadászházként, később cselédházként használt erősséget a Somogy megyei Idegenforgalmi Hivatal a Balaton környéki végvári harcok emlékére vitézi tanyának rendezte be. A különleges 16,5 x 16,5 m törzsméretű, négysarkú csillagra hasonlító épületet az 1820-as években Festetics László építette, a vadászvár titkos légyottok helyszíne is volt. Ma is egy a középkori életpanoptikum mutatja be a múltat. Látunk falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, fogat húzó falusi kovácsot füstös konyhában serénykedő asszonyokat és egy aprólékosan felépített kínzókamrát is, körülötte skanzen és állatpark működik.

Keszthely

Fotó: Mészáros Annarózsa

Keszthely városa dúskál kulturális látnivalókban. A Helikoni Kastélymúzeumhoz hat látnivaló is tartozik: Hintó Múzeum, Kastély Múzeum, Pálmaház, Amazon Ház Látogatóközpont, Madárpark, Vadászati Múzeum és a Történelmi modellvasút-kiállítás. A Balatoni Múzeum állandó tárlata egész évben nyitva tart, ezenfelül az időszaki kiállításokat is érdemes felkeresned. A Balaton Színházban havonta váltakoznak a tárlatok.

Sümeg

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

A barokk korban épült főpásztori kúria, a sümegi Püspöki Palota Padányi Biró Márton egyházi elöljáró életén keresztül ismerteti meg a múltat, a hitet és a művészeteket. Az interaktív kiállítás magával ragad minden korosztályt, így nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is szórakoztató, látványos módon tanulhatnak. Ez nem az a múzeum, ahol nem nyúlhatsz semmihez és nem az a hely, ahol csak távolról nézheted a kiállított tárgyakat.

Tihany

Fotó: shutterstock

Az 1055-ben alapított Tihanyi Bencés Apátság az egyik legkedveltebb látnivaló az élénk idegenforgalmáról híres településen. A gyönyörű barokk templom az elmúlt években kívülről megújult, és jelentős felújításon esett keresztül az Apátságtól a Pisky sétányon át az Echo dombig tartó terület. Számos izgalmas kulturális programot kínálnak, 2023. június 15-től egészen augusztus végéig az apátság múzeumában kiállítják az 1055-ben keletkezett Tihanyi alapítólevelet. A Pannonhalmi Főapátság bocsátja a tihanyi apátság rendelkezésére a jó állapotban lévő első nyelvi emlékünket.

Balatonfüred

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Balatonfüred reformkori városrészében, a Blaha Lujza utcában nyílt meg 2023 tavaszán az ország legújabb kortárs kiállítótere, a Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár modern és kortárs képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményének otthont adó Modern Műtár (MOMŰ). A két felújított műemlék villaépületből és az azokat összekötő íves üvegfolyosóból álló kiállítótérben főként nemzetközi művészek izgalmas alkotásait láthatjuk.

Siófok

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kedvelt kulturális célpont Siófokon a Kálmán Imre emlékház. Kálmán Imre világhírű operettkomponista 1882. október 24-én ebben a házban látta meg a napvilágot. A szülőház földszinti termeiben megtekinthető kiállítás bemutatja Kálmán Imrét, az embert, pályafutásának fontosabb állomásait és magánéletének érdekesebb történéseit. Az épület emeleti része különleges időszaki képzőművészeti kiállításoknak ad helyet.

 

Balatonszárszó

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Érdemes betérni Balatonszárszón a József Attila Emlékházba. A hazai kulturális terek sorában egyedülálló interaktív múzeum a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket a mai kornak megfelelő tálalással. Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és a nagyközönség által nem ismert tárgyakat bemutató kiállítás egyedi a maga nemében.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva