likeBalaton.hu | 2023.06.16. 12:00
A Balatoni Szövetség elhalasztaná a vízeresztést, csak ősszel jöjjenek a hajók
A nyári turisztikai szezon megvédése érdekében az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF), azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre.

Arra hivatkoznak, hogy a médiából származó értesülésük szerint a Sió-zsilip 2023. június 13-i megnyitása kapcsán elkezdték a Balatoni Hajózási Zrt. új kompjainak és katamaránjainak felhozatalát a Sió-csatornán.

A komáromi hajógyárban várnak az új kompok is
Fotó: MTÜ – hivatalos

A polgármesterek korábbi tájékoztatás alapján úgy tudják, hogy a hajók felhozatala a Balaton minimum 15 centiméteres vízszintcsökkenésével járna.

A levélben hivatkoznak arra: a zsilipek megnyitását az OVF azzal indokolta, hogy a magas vízszint veszélyeztet egyes balatoni településeket, azonban „a tóparti települések eddig nem jeleztek semmilyen a magas vízállásból fakadó kárt, vagy veszélyhelyzetet”.

Nem tartják indokoltnak a vízeresztést, mert a nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyár közepén már jelentkeznek az alacsony vízállás miatti gondok.

Napok óta 120 cm fölött áll a Balaton átlagos vízszintje
Fotó: Krausz Andrea

A levél végén a BSZ elnöke kéri, hogy a Sió-zsilip megnyitása ügyében az OVF egyeztessen az önkormányzatokkal,

és ossza meg velük, ha van olyan megbízható időjárás előrejelzés, „amely nagy biztonsággal további jelentős esőzéseket prognosztizál a tó vízgyűjtőjére”.

Az OVF szóvivője szerdán azt nyilatkozta, biztosítani tudják a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak rendeltetési helyükre, a Balatonra.

Az OVF korábbi közleménye szerint június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet. A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk – közölte szerdán a szóvivő.

Nyitókép: MTÜ – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva