likeBalaton.hu | 2024.07.25. 14:00
A Balatonra utaznál? Gyere az 1499-es buszjárattal, nem fogod elfelejteni
Tudunk egy Volánbusz járatot, amelyik a fél országot átszeli, elképzelhetetlenül hosszú, 443 kilométeres útvonala 69 megállót érint, Békéscsabától indulva olyan nagyobb városokon halad át, mint Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, és Dunaújváros. A Balatont érintve Siófoknál, Keszthelynél és Hévíznél is megáll, mielőtt Zalaegerszegre érne. A különleges út közel 10 órán keresztül tart. Te végigülnéd?​

A Volánbusz ezen az útvonalon Neoplan autóbuszokat használ, melyeket 2019-ben helyeztek üzembe. Ezek a járművek rendkívül korszerűek és kényelmesek mind az utasok, mind a sofőrök számára. A buszok 12 sebességes automata váltóval, fékasszisztens-berendezéssel, sávtartó automatikával, valamint légrugós sofőrüléssel vannak felszerelve. Emellett az autóbuszok légkondicionáltak, és minden ülésnél hálózati csatlakozó is található​​.

Képünk illusztráció

Négy sofőr dolgozik az útvonalon. A hosszú menetidő miatt a járat üzemeltetése szigorú vezetési és pihenőidő szabályok betartásával történik.

A MÁV-VOLÁN Magazin interjújában az egyik sofőr, Megyeri Mihály mesélt róla.– A menetidő tíz óra, de ennyit nem vezetünk, hiszen ebbe az időbe a megállások is beletartoznak. A járat Békéscsaba és Zalaegerszeg között 69 helyen áll meg, ezen belül Kecskeméten 17, Dunaújvárosban 35, Siófokon pedig 15 percet tartózkodik a busz. Ezekből két alkalommal, 15 és 30 percet kötelezően pihenéssel kell tölteni​.

Az, hogy az útvonal a Balaton déli partján is végigfut, különösen vonzó az utasok számára. A busz Siófokon megáll, majd továbbhalad Keszthelyre és Hévízre.

Képünk illusztráció

Az 1499-es buszjárat autóbuszvezetői, mint Megyeri Mihály, szenvedéllyel végzik munkájukat.

– Gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy autóbuszvezető lettem. Ezt a munkát, ilyen hosszú távú járatokon csak szenvedélyből lehet végezni. Szeretek vezetni és emberekkel foglalkozni, azzal együtt, hogy ez a munka nagy türelmet igényel, és az embernek ismernie kell saját magát is, hogy mit bír, mit tud vállalni – mesélte Mihály​​.

443 kilométer egy igazán impozáns táv, amely alatt rengeteg látnivalót érinthetünk. De hova utazhatnánk még el körülbelül ekkora távolságra?

    1. Békéscsaba – Zagreb, Horvátország: A horvát főváros gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, rengeteg múzeummal, galériával és gyönyörű épületekkel.
    2. Békéscsaba – Szarajevó, Bosznia-Hercegovina: A város híres történelmi jelentőségéről, sokszínű kulturális örökségéről, a Baščaršija piacról és a Latinska ćuprija hídról.
    3. Békéscsaba – Graz, Ausztria: Az osztrák város híres a történelmi belvárosáról, amely az UNESCO Világörökség része, valamint a Schlossberg dombról és az óratoronyról.

Nyitókép: illusztráció

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva