likeBalaton.hu | 2023.12.24. 10:00
A faműves mester állatkái sok családban mutatják az összetartozást
Karácsonyi fények, fenyőillat és egy különleges műhely titkai – ismerd meg Németh Zoltánt, aki 20 évvel ezelőtt még mozdonyvezetőként járta a Balaton déli partját.

Zoltán nem egy átlagos fafaragó; a munkái szívvel-lélekkel töltik meg a tér minden szegletét. Ő maga nem képzett asztalos, de szenvedély és a természet adta tehetség vezérli. „Autodidakta módon sajátítottam el a művészetet” – meséli szerény mosollyal az arcán, miközben karácsonyi alkotásait csodáljuk. A vasút szeretete még mindig ott lüktet a műhelyében készülő órákban, melyeken a mozdonyok időtlen időket mutatnak.

– Bár elhagytam a mozdonyvezetői szakmát, nagyon sokan ismernek a vasútnál, és egy egy ünnepélyes alkalomra vagy nyugdíjbavonulásra gyakran rendelnek mozdonnyal díszített ajándékot tőlem. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minden mozdonyvezetőnek van kedvenc mozdonytípusa, és én pontosan azt a mozdonyt készítem el neki.

A faművesség Zoltán számára nem csak szakma, hanem életforma. Miközben Grazban, a karácsonyi vásárban mutatja alkotásait a csillogó szemű gyerekeknek, arról mesél, hogyan vezette az élet erre az útra.

– Engem valójában Bangó Aliz keramikus indított el a pályán. Vízitúravezető voltam, voltam vele vízitúrázni, így alakult ki a barátság. Látta a munkáimat, először faórákat készítettem a ’90-es években, és ő adott tanácsot, hogy hogyan tudnék szebbet, jobbat csinálni. Egy alkotóházaspár tanácsára pedig megjelentem a munkáimmal kézműves vásárokban is. Az anyagi siker innen eredeztethető, de ekkor kezdődött meg az addigi pályafutásom a lejtmenete is. Elhagytam a vasutat, noha lélekben a mai napig mozdonyvezető vagyok és a fiam is mozdonyvezető lett.

Miközben mesél, a mondataiból szinte érezni a mozdony robaját, ahogy átszeli a Balaton déli partját, és megcsillan a tó jegén a tél napfénye. Pedig most más a ritmus, hétköznapjaiban most a fűrész hangja tölti be a műhelyt, ahol például egy-egy újabb családi maci szobor formálódik ki a fából. A faműves mester ügyes mozdulatai között ott lapul a múlt emléke, és a jövő ígérete – hogy karácsonykor egy kis része lehetünk valami igazán különleges teremtésének.

De Zoltán számára az igazi öröm a kézzel készült, személyre szabott alkotásokban rejlik, mint a maci család vagy a mozdony órák – ezek azok a művek, melyekkel megmutathatja, mi minden rejtőzik egy mozdonyvezető és faműves lelkében. Jól mutatja a vevőorientált, a mindennapok fogyasztói igényeire gyorsan reagáló vállalkozó gondolkodásmódját a termékpaletta is. A műhelyben például összecsukható autós kormányasztal is készült, melynek praktikumát bármelyik családfő megbecsüli, aki sok időt tölt a kocsijában.

 

– Egyszer a közösségi oldalon egy hölgy felrakott egy fából készült maci családról egy képet, hogy ki tudna ilyet csinálni. Gyorsan megterveztem, és csináltam belőle egy prototípust. Feltettem a webáruházba, és a hölgynek negyven perc múlva már a linket tudtam beírni válaszként. Aznap már több megrendelésünk volt rá. Aztán sokan érdeklődtek, hogy lehetne-e három medveboccsal, vagy akár héttel. Ez utóbbit sokan keresik, általában azok, akik a második házasságukban vannak, és így kettejük gyerekeit szimbolizálja. Mások inkább cica családot, süniket, mókusokat vagy most éppen zsiráf családot szeretnének. Mi pedig igyekszünk teljesíteni a kívánságaikat.

 

Fotók: fajandekok.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva