Krausz Andrea | 2022.09.08. 12:00
Alacsony vízszint, szárazra került öblök Siófokon
Az alacsony vízszint miatt egyre több sekély öbölben tapasztalhatunk felszínre került homokpadokat Siófokon. A nyárias melegben még sokan strandoltak az elmúlt napokban.

A 28, 29 fokot is elérte nappal a hőmérséklet a hét elején, így zavartalanul lehetett élvezni a Balaton vizét.

Száraz lábbal a mederben

Az alacsony vízszint hivatalosan azt jelenti, hogy a Balaton vízállása szerdán a siófoki vízmérce 0 pontjához viszonyítva plusz 71 centiméter volt. A sekély déli parton szinte csak „talpig ér a víz”. Felszínre kerültek a partvédő kövek, aki úszni szeretne, annak a bójákig el kell gyalogolnia, ott kezd csak mélyülni a magyar tenger.

A sekély öblökben, drámai kép tárul elénk.

Ahol júniusban még a víz hullámzott, most több tíz méteren át száraz lábbal gyalogolhatunk.

A felszínre került homokpadok szépen kiszáradtak, kellemes rajtuk sétálni. A langymeleg vízben a kisgyerekek szívesen elüldögéltek, vagy homokvárat építettek. A nádas mellett pedig szárazra került néhány lehorgonyzott kisebb vitorlás.

Az alacsony vízszint miatt szeptemberben kiszáradtak a sekély öblök Siófoknál.

Alacsony a vízszint. Ez konkrétan a Balaton medre Siófoknál
Fotó: Krausz Andrea

 

A Mala Garden Hotel előtti kis öbölnél még sokan sütkéreztek a szálloda privát stégjén, mások az Aranyparton strandoltak. Kisgyerekes magyar, lengyel és német családok, valamint nyugdíjasok élvezték az indián nyár nyugalmas pillanatait a parton.

Szeptemberi napfürdőzés Siófokon, a Mala Garden előtti stégen
Fotó: Krausz Andrea

Alacsony a vízszint, de volt már ennél kisebb is

19 évvel ezelőtt, 2003 augusztusában például 33 cm volt az átlagvízszint, ami a szezon végére tovább apadt és 23 cm-t is mutatott akkor a mérce. Idén már tavasszal is gondok voltak a szárazsággal, március végén 101 cm volt az átlagszint, azóta a párolgás miatt 30 centiméternyi víz tűnt el a tóból. A vízügyi szakemberek már akkor előre prognosztizálták a mostani alacsony vízállást, ami a kevés csapadék számlájára írható.

Ráadásul a Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint a 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta.

Az évszak középhőmérséklete országosan 22,8 Celsius fok volt, ami fél fokkal melegebb az eddigi csúcstartó 2003-as nyárnál.

Az alacsony vízszint miatt szeptemberben kiszáradtak a sekély öblök Siófoknál.

Szárazra került homokpad és stég Siófokon, az Aranyparton 2022 szeptemberében
Fotó: Krausz Andrea

Jön némi csapadék

Alacsony vízszinten javíthat, hogy csütörtökön este nyugat felől egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Péntek reggelre a csapadékzóna kelet felé távozik, napközben a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Újabb A légmozgás néhol élénk lehet. 23-28 fokra készülhetünk. Szombaton hasonlóan változatos időjárásra van esélyünk.

Nyugalmas az indián nyár a Balatonnál
Fotó: Krausz Andrea

A Balatonnál nem lehet unatkozni

Mint tudjuk, a Balaton egész évben sorra kínálja a kikapcsolódási lehetőségeket. Túrázni, bringázni, hajózni, gasztroélményeket gyűjteni ősszel is lehet, az indián nyár pedig az egyik legkellemesebb időszak a tónál.

További fotók:

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva