Promóció | 2023.06.15. 15:01
Amikor nem kolbászból van a kerítés!
A kerítés szükségessége ma már megosztó téma. A tengerentúlon például egyre gyakoribb, hogy a telkek nincsenek elkerítve. Ennek ellenére idehaza továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy legyen.

A kerítés azonban sajnos nem kolbászból, hanem általában fából vagy fémből van. A karbantartás így sok feladattal jár. Ilyenkor nem árt, ha kéznél vannak bizonyos szerszámok. Új építésű ingatlan esetén viszont érdemes már az olyan újabb kerítéstípusokat választani, amelyek szépek, de nem kell miattuk beszerzőkörútra vagy éppen asztaloshoz rohangálni.

A kerítések evolúciója: szükség van rá egyáltalán?

A 21. században már nem ritka, hogy a telkek nincsenek elkerítve, de ez az elképzelés itthon egyelőre nem olyan elterjedt. Ragaszkodunk a jól megszokott, bevált dolgokhoz. És ez nem is biztos, hogy akkora baj. Egyesek számára a kerítés nyújtotta biztonság és magánszféra kialakítása ugyanis meghaladja a kerítés nélküli, nyitottabb környezet esetleges előnyeit.

Kerítést használni egy nyaraló esetében pedig számos előnnyel jár. Először is, segít megőrizni a nyaraló magánszféráját és elszeparálni azt a külvilágtól. Egy jól megépített kerítés megakadályozza, hogy kíváncsiskodó szemek belássanak a területre, így növelve a magánélet és a nyugalom érzését. Ez különösen akkor fontos, ha a nyaraló közvetlenül más házak vagy forgalmasabb területek közelében található.

A kerítés másrészről védelmet nyújt a behatolók ellen is. Ha a nyaraló az év nagy részében magára van hagyva, kiváló biztonsági funkciót tölt be. Márpedig a Balatonra sem minden héten jár le az ember. Csökken a betörés és a vagyon elleni bűncselekmények esélye. A kerítés tehát hasonló a házőrző kutya jelenséghez, elveszi a kedvét az arra járó, nem épp jó szándékkal érkezők kedvét.

Fotó: Freepik

Fából vagy fémből készült kerítések

Az emberek régebben jellemzően valamilyen fém vagy fa kerítést választottak. Ezekkel viszont bőven akad karbantartási munka. Festés, csiszolás, és adott esetben, például ha egy kerítéselem elkorhad, cserélni is kell. Ilyenkor indulhat el az ember beszerző körútra, hogy találjon pont ugyanolyan kinézetű kerítéslécet. Na most ezt a procedúrát aki megtapasztalta már, aligha élete legjobb emlékei közé sorolja. Ha a boltban nincs, akkor – hacsak nincs meg otthon a megfelelő szerszám hozzá – marad az asztalos, akinek van megfelelő eszköze, hogy nagyjából ugyanazt a formát elérje. Így már mélyen a zsebünkbe is kell nyúlni.

Házilag vagy asztalossal, a kerítésléc revonálásához kiváló eszköz a felsőmaró. Így például nem kell csiszolóval bajlódni, a munka sokkal gyorsabb lesz. A felsőmaró gépek motorja percenként akár 30 ezres fordulattal pörög, áttétel nélküli kialakítású, vagyis a motor tengelyére erősítik fel a marószerszámot rögzítő patronos befogószerkezetet. A komolyabb felsőmarók már fokozatmentes fordulatszabályozással bírnak.

Fotó: Zákány Szerszámház

Hogyan tegyünk szert szép, de gondozásmentes kerítésre?

Akinek új ingatlana van és úgy dönt, hogy ilyen-olyan okokból szüksége van kerítésre, jobban jár, ha az újabb típusú darabok mellett kötelezi el magát. A régi, fából vagy fémből készült fajták helyett ugyanis ma már gondozásmentes kerítést is építhetünk a telek köré. Ezek ráadásul sokkal jobban passzolnak a mai kor szelleméhez, stílusához és divatjához. Szép látványt nyújtanak, és még sok fejtörést sem okoznak. Ha vége a nyaralásnak, és csak jövőre térünk vissza, akkor is szinte ugyanolyan állapotban fog várni ránk. Addig pedig őrzi a házat, és a szomszédok, arra járók is megcsodálhatják a stílusos kialakítást.

A gondozásmentes kerítések között lehet szó például alumínium elemekről, amelyeknél ha meg is sérül a felületkezelés, még akkor sem kezd el rozsdásodni az anyag. Az acélból készült kerítések szintén elegánsak, időtállóak.

Fotó: Freepik

Nincs megoldhatatlan probléma!

Természetesen nem mindenki van abban a helyzetben, hogy egyből új kerítést húzzon fel az ingatlan köré. Sőt, akinek van, jó eséllyel valamilyen régi, fa- vagy fém kerítés veszi körül. Ami az idők alatt igencsak leharcolttá válhatott.

Az igazán bátrak maguktól nekilátnak a felújítási munkáknak. Jöhet a festés, csiszolás, ha pedig már teljesen elkorhadt egy-egy kerítéselem, a végső csere. Ezekben az esetekben viszont jobb felkészülni, és beszerezni a legjobb szerszámokat hozzá. Mint például az említett felsőmarót, vagy a festéshez, csiszoláshoz szükséges kellékeket.

Bármilyen szerszám használata is válik szükségessé a nyaraló körüli karbantartási munkálatok során, az biztos, hogy a Zákány Szerszámház széles kínálatából gyorsan és egyszerűen be lehet szerezni!

 

Képek forrása: Freepik, Zákány Szerszámház
Kiemelt kép:Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva