likeBalaton.hu | 2024.03.27. 10:00
Az első magyar műhold fotója a Balatonról – meghökkentő látvány
Felhőtakaró alól kikukucskálva üdvözli a tavaszt a Balaton a magyar műhold által készített felvételen.

Elkészült az első magyar űreszköz által készített felvétel hazánkról. A VIREO magyar műhold már számos lenyűgöző felvételt készített a Föld felszínéről, a Nílus deltájától a Mount Everest havas csúcsáig, a C3S Kft. munkatársai számára mégis

a legkedvesebb felvételek a Balaton tavaszi ébredését örökítik meg.

A napokban megérkeztek az első fotók, melyeket magyar műhold készített hazánk egy, az űrből is jól azonosítható pontjáról. A lassan egy éve földkörüli pályára állított, Magyarországon fejlesztett, gyártott és Budapesten üzemeltetett VIREO műhold elsődleges feladatának sikeres lezárását követően a missziót vezető C3S Kft. számos további tesztet és működést ellenőrző műveletet végez el.

A tesztelés egyik kulcsmozzanata, amikor a műholdat a Föld egy adott pontjára irányítva sorozatfelvételt készít a cég, ezúttal a teszt célpontja a Balaton volt.

Az így megszerzett adatok és tapasztalatok segíteni fogják a következő műholdas küldetéseket, így például a műholdon végzett mesterséges intelligencia vezérelte képfeldolgozási képesség bizonyításához felhasznált apró kamerával a fényképezéshez kapcsolódó üzemeltetési feladat lépéseit is ki tudták próbálni a magyar cég munkatársai. Az így megszerzett tudást és funkciókat a cég későbbi földmegfigyelési, például mezőgazdasági műholdjai fogják hasznosítani.

Elkészült az első magyar űreszköz által készített felvétel hazánkról. A VIREO magyar műhold már számos lenyűgöző felvételt készített a Föld felszínéről, a Nílus deltájától a Mount Everest havas csúcsáig, a C3S Kft. munkatársai számára mégis a legkedvesebb felvételek a Balaton tavaszi ébredését örökítik meg.
Fotó: OTS

A C3S Kft. 2012-ben alapított budapesti székhelyű űripari vállalat. Tevékenységének középpontjában olyan 3-16U méretű, nagy megbízhatóságú műholdplatformok és robusztus, redundáns alrendszerek tervezése és gyártása áll, amelyek a tudományos vagy kereskedelmi igényeknek egyaránt megfelelnek. A cég küldetésoperációs rendszere a missziók teljes életciklusát végigköveti. A nanoműholdas cégek között a C3S olyan nagyműholdas megoldások és technológiák kis méretű megvalósításával vívott ki előkelő helyet, amelyek garanciát jelentenek a hosszú élettartamra és a nagy megbízhatóságra. A CubeSat-ok világán túl, nagyműholdas projektekben energiaellátó és hasznosteher-szabályozó rendszerek tervezőjeként van jelen. Első 3U küldetése, a RadCube 2021-ben került felbocsátásra. Második, teljes mértékben ipari igényeket kiszolgáló missziója, a szintén 3U méretű VIREO.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: OTS

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva