MW | 2023.11.01. 14:00
Az őszi szünetben is lehet sétahajózni a Balatonon
A kompok utasszáma harmincéves rekordot dönthet.

Kiemelkedő forgalmat hozott a nyár a Bahartnak, amely a 177. hajózási szezont 2 millió 74 ezres utasszámmal zárta október 23-án.

A nosztalgiahajók is rendkívül népszerűek.
Fotó: Bahart

A személyhajók 721 ezer utast szállítottak, az előző évit 4 százalékkal, a 2019-es évi forgalmat 2,5 százalékkal meghaladva. A kompok fedélzetén 1 millió 353 ezer utast köszönthettek eddig, 18 ezerrel többet, mint a 2022 azonos időszakában, és 49 ezerrel a 2019-es adatot is meghaladva.

Harmincéves rekord dőlhet meg év végére, amikor a Bahart-kompokon szállított utasok száma elérheti az 1,4 milliót.

A kiemelkedő eredményeket részben a települések között közlekedő menetrendi hajókkal érték el, amelyek 530 ezer utast szállítottak az idei szezonban.

A legkedveltebb járatok 2023-ban is a Siófok–Balatonfüred–Tihany–Balatonföldvár útvonal volt, itt 227 ezren, míg a Fonyód–Badacsony útvonalon 191 ezren utaztak.

A séta- és nosztalgiahajókat 145 ezer utas vette igénybe, 8 ezerrel több, mint a tavalyi évben, és 10 ezerrel a 2019-es adatot is felülmúlja. A legnépszerűbb sétahajós kikötők Siófok, Balatonfüred és Keszthely voltak.

A bulihajókra Balatonlellén, Siófokon és Balatonfüreden szálltak fel a legtöbben, míg a varázshajók Keszthelyen, Balatonmáriafürdőn és Balatonlellén vonzották a legtöbb utast.

A programhajókra 30 ezren váltottak jegyet, a rendezvényhajókon pedig 15 ezer fő utazott idén. A legtöbb, 118 ezer utast a Fonyód és Badacsony között közlekedő Füred katamarán szállította, a további hajók sorrendje: Siófok katamarán, Badacsony katamarán, Szent Miklós motoros és Szigliget motoros. Az év legforgalmasabb hónapja az augusztus volt, de az őszi hónapok is átlag feletti forgalmat generáltak.

Fotó: Bahart

A személyhajókon szállított kerékpárok száma az idei szezonban 27 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, és elérte a 39 ezret, míg a kompokon a 126 ezret is meghaladta, ami 16 százalékos növekedés. A kompon szállított gépjárművek száma eddig 423 ezer volt.

Az utasszámmal együtt nőtt a Bahart online jegyértékesítő felületének forgalma is, tavaly 51 ezren, idén 69 ezren váltottak digitális jegyet.

Őszi és téli programhajók

Október 23-án kifutottak az idei utolsó menetrend szerinti személyhajók, a Bahart egyedi programhajói és az őszi szünetben induló sétahajók továbbra is várják az utazókat. A kompok pedig az év minden napján közlekednek. November 5-ig Szántódrévből 6.40 és 18.40 között, Tihanyból 07.00 és 19.00 között indulnak, 40 perces időközönként, ezt követően pedig 60 percenként indulnak útnak a két rév között.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: BAHART

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva