likeBalaton.hu | 2024.03.23. 14:00
Bach Mindenkinek Feszivál – zene a szív templomaiban a Balatonnál is
A Bach Mindenkinek Fesztivál a Balaton több településén is nemes, lélekemelő kikapcsolódást kínál.

Bach Mindenkinek Fesztivál 2024-ben a Balatonnál is

A Bach Mindenkinek Fesztivál az elmúlt években tovább bővült, a települések száma száz fölé emelkedett és Európán kívül is megszólaltatták a szervezők Bach hangját, legmesszebbi országként Ausztráliában.

Idén március 16-31. között több mint kétszázötve településen mintegy háromszáznyolcvan rendezvény keretében szólalnak meg Bach örökérvényű muzsikái. Koncerttermekben, templomokban, iskolákban, kórházakban, szabadtéren egyaránt.

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

Ingyenesen látogatható komolyzenei progamsorozat

Az egykori kisrendezvényből óriásfesztivál lett, amely egészen az év végéig további koncertek tucatjaival kelti életre a zeneszerzők fejedelmének örökérvényű dallamait. Az viszont nem változott, hogy ingyenesen várják a közönséget a legelőkelőbb koncerthelyszíneken ugyanúgy, mint szabadtéren, a templomi kórusoktól a Kossuth-díjas fellépőkig. Rendkívül sok önkéntességgel, a művészet iránti odaadással igyekeznek évről évre fenntartani, sőt növelni a fesztivál hatókörét.

Nemes, lélekemelő kikapcsolódás. A fesztivál mottója Bach szellemiségét követi: Templomok a szívben – zene a szív templomaiban.

A Bach Mindenkinek Fesztivál idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre. A 2024. március 16-i nyitónapot követően zajló fesztivál ma már országosan a legnagyobb, . Az 1685. március 21-én született géniusz, Johann Sebastian Bach születésnapjának hetében indult eseménysorozat a Kárpát-medence kétszázötven településén, többszáz eseménnyel várja a látogatókat, majd folytatódik az egész esztendő során.

A BMF vállalt missziója, hogy a magas kultúrát a lehető legszélesebb közönséghez vigye el, az esemény ezért is ingyenesen látogatható. A szervezők a kötelező jegyvásárlás helyett adományozási lehetőséget nyitottak. Ők a rendezvényeken megjelenve is gyűjthetnek. Az idén a Református Szeretetszolgálat áldozatos munkáját igyekszünk segíteni.

A balatoni programok listája települések szerint itt érhető el.

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

Visszatekintés az első Bach Mindenkinek Fesztiválra

Egy New Yorkban született kezdeményezés, a Bach in the Subways nemzetközi terjedése során Johann Sebastian Bach születésnapján, 2015 március 21-én először néhány budapesti aluljáróban és téren, valamint vásárcsarnokban, összesen negyven rövid koncerten csendültek fel a zeneszerzők fejedelmének csodálatos művei.

Országossá növő fesztivál

2016-2018 között folyamatosan nőtt a fesztivál. A fél napból az évek alatt egy hét lett, és közben a fesztivál itthon és a határokon túl területileg is terjeszkedett. A helyszínek pedig a közönség által ismert koncerttermek, templomok és iskolák lettek. De olyan különleges helyszíneken is megszólaltak ekkorra már Bach zenéi, mint például állatkertben, jégdómban vagy kávézóban. 2018-ban már a Budapest és további harminc hazai település mellett egy erdélyi helyszín is a Bach Mindenkinek Fesztivál része volt. 2019-re a Bach Mindenkinek Fesztivál a hazai, sőt kárpát-medencei legnagyobb fesztiválok között vált számontartandóvá.

A széles fellépői körhöz ekkorra már olyan kiváló együttesek is csatlakoztak, mint a Nemzeti Filharmonikusok vagy a Magyar Állami Operaház Zenekara.

A Bach Mindenkinek Fesztivál elnyerte a Magyar Fesztivál Szövetség nívódíját is. A szervezők 2019-ben már több mint hetven településen szervezték meg a koncerteket szerte a Kárpát-medencében. A Kossuth-, Liszt- és Prima primisszima-díjas művészek mellett zeneiskolások, templomok orgonistái, zenekaraok és kórusok léptek fel a neves koncerthelyszínektől szabadtéri helyszínekig sokfelé, sőt fesztiválunkat zenetörténeti előadások és – mert Bach zenéjének ilyen vonulata is van – játékos események is színesítették, ezzel is erősítve a mindenkit bevonzó képességet.

Fotó: Bach Mindenkinek Fesztivál

Villámcsapás gyorsaságával borult fel a Bach Mindenkinek Fesztivál addigi menetrendje 2020. márciusában. Öt nappal a fesztivál már mindenben leszervezett indulása előtt, épphogy néhány előkoncert után leállt az ország, mindenki otthon maradt, az emberek a legfontosabb teendőiket is csak maszk mögé zárkózva rendezhették el, koncertlátogatásról szó sem lehetett. Az akkorra legnagyobb kiterjedésű Kárpát-medencei fesztivál egy pillanatra megdermedt. De a koncertek végül abban a nehéz évben mégsem maradtak el, a nagyfesztiválok közül elsőként kalauzolták az online térbe Bach zenéivel a hallgatóságot, majd ősszel – természetesen a járványügyi előírások maximális figyelembevételével – a művészek személyes jelenlétével is sikerült újra életre kelteni a programok egy részét.

A Covid-lezárásokat követően hibrid fesztivállá vált a Bach Mindenkinek

2021-ben még a járvány szabályozási feltételei közepette, de már az előző év innovációival felvértezve, rögtön hibrid fesztivállal készült a Bach Mindenkinek Fesztivál csapata. Márciusban online koncertekre invitáltuák a közönséget. Napközben voltak a villámkoncertek, esténként pedig a premierek és a nagy hangversenyek, a bezártság alatt oly gyakorivá vált éber éjszakákra pedig éjféli muzsikákkal reagáltak a szervezők. Az online fesztivált a valós időpontokban összesen kétszázezres közönség követte, később pedig e programok jelentős részének internetes elérhetőségével élve természetesen tovább emelkedhetett a fesztivál első időszakának nézőszáma. A nyár és az ősz már meghozta különösen a szabadtéri rendezvények lehetőségét, így a Bach Mindenkinek Fesztivál ismét hibrid eseménysorozattá válva felölelhette az egész évet.

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Bach Mindenkinek Fesztivál

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva