Krausz Andrea | 2018.09.17. 09:00
Balatoni kutyusok, akik új családra leltek
Egykori menhelyes kutyáknak és befogadó gazdáiknak tartott találkozót a Siófoki Állatvédő Alapítvány. A szervezet évente közel 400-500 négylábút tud elhelyezni családoknál. A vidám pikniken megható történetekkel is találkozhattunk.

Kidobott kiskutyák, kényszerből leadott négylábúak. A siófoki menhely önkéntesei nap mint nap felteszik magukban a kérdést: vajon lesz-e olyan ember, aki magához veszi őket, a keveréket, a betegeskedőt, a félénket, vagy a visszahúzódót? Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan vannak Magyarországon, akik hajlandóak ilyen állatokat befogadni és persze foglalkozni velük, kigyógyítani, rehabilitálni, kiképezni őket és a legjobbat adni mindenben, mint egy igazi családtagnak.

Rengetegen jöttek el, akik a Siófoki Állatvédő Alapítványtól hoztak el kutyát és boldogan köszöntötték egymást. A kiskutyák megnőttek, a menhely vezetője pedig egytől egyig felismerte az egykori kölyköket és persze a kutyusok is megismerték egykori gondozójukat.


Ábel, a nagytestű keverék nagyon rossz állapotban került székesfehérvári befogadóihoz. A kutyát menhelyre kerülése előtt verték, a látását majdnem elveszítette. Herceg Nándorék azonban igazi otthont adtak neki.
Erről kérdeztük a gazdit:

Egyre több négylábú kerül a siófoki menhelyre, évente több mint 400 kutyust fogadnak be és soknak gazdát is találnak. A 1994 óta működő szervezet nagy rutinnal végzi az örökbeadást, rendszeresen részt vesznek a városi rendezvényeken, iskolákban, könyvtárban, idősek otthonában tartanak előadásokat, vagy szerveznek egyszerű, kutyasimogatós látogatásokat. A telep minden délután nyitva áll a látogatók előtt, bárki megsétáltathatja az ebeket. A nyári időszakban rengeteg volt az érdeklődő, mint mondják, látványosan fellendült a menhelyturizmus. Minden állatot oltásokkal, mikrocsippel és ivartalanítva adnak örökbe, egy részük Siófok 60-70 kilométeres körzetében, másik részük partnerszervezetek segítségével külföldön kerül gazdához.

A vendéglátók sütöttek, főztek, vásárt és kutyás bemutatókat is szerveztek az esemény színhelyén, a Siófoki Kutyás Központban, ahol a többi között kiképzéssel is foglalkoznak. Volt kézműves kutyás kiegészítők vására, gyerekprogram, a menhely fiatal önkéntesei finom süteményeket árultak, a bográcsban főtt a paprikás, volt, aki több mint 100 palacsintát sütött, a bevétel pedig mind az alapítványt gazdagította. Az egyik legnépszerűbb program a kutyamasszírozás volt. A székesfehérvári terápiás kutyamasszőz hölgyek elárulták, hogy a sérülésekből való felépülést is segítik az izomlazító és nyújtó mozdulatok.

Vörös Zsuzsa, az állatvédő alapítvány vezetője szerint látszik, hogy milyen boldogok a gazdához került állatok, kivirulnak és jó kondícióban vannak.

Itt egy videó erről:

A siófoki menhely nyáron egy rendhagyó kezdeményezésnek köszönhetően nem mindennapi segítséget kapott. A Like Balaton is beszámolt róla, hogy Szundi Regináld „Regi”, aki eddig is meglepő videókkal hívta fel magára a figyelmet, hét napon keresztül élt két menhelyi kutyával egy kennelben, melyet az érdeklődők élőben követhettek az alapítvány youtube-csatornáján. A fiatalember hősiesen kibírta mind a hét napot, a figyelemfelkeltő akció miatt az alapítvány a figyelem középpontjába került, és voltak, akik adományoztak is. Összesen 300 ezer forint jött össze, amit a régi kerítések megerősítésére és újak építésére fordítanak majd.

Kép, videó és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva