likeBalaton.hu | 2023.12.18. 08:00
Balatonos könyvek karácsonyra
A tó körüli táj, történetek és legendák gazdag tárháza számos író fantáziáját megmozgatták, akik a Balaton varázsát papírra vetették.

Könyvek, mint Laboda Kornél „mátéPONTindul”, ifj. Zilai János „Pecabot és fakanál (no meg dugóhúzó)”, vagy Tóth Gábor Ákos „Balatoni örökség”, az olvasókat egy-egy különleges utazásra invitálják a Balaton körül. Ezek a művek különböző nézőpontokból mutatják be a tó csodáit, legyen szó gasztronómiáról, történelemről, vagy a természeti szépségekről.

Ezen könyvek segítségével nem csak a Balaton partján érezhetjük magunkat, hanem mélyebben megérthetjük a tó és környékének kulturális, történelmi jelentőségét. Tökéletes olvasmányok mindazok számára, akik szeretnének elmerülni a Balaton titokzatos és varázslatos világában, legyen az a történelem szele, a modern építészet, vagy a helyi halmesék és legendák.

 

1.Kovács Emőke: Balatoni értéktár
Ez a kötet a Balaton kulturális és természeti kincseit mutatja be. Gazdag képanyaggal és érdekes információkkal teli, amely segít mélyebben megismerni a magyar tenger történetét és értékeit.

2. Tóth Gábor Ákos: Balatoni örökség
Ez a könyv a Balaton történelmi és kulturális örökségét tárja fel az olvasó előtt. A tó környékének gazdag múltját és a mai napig fennmaradó hagyományait mutatja be részletesen.

3.ifj. Zilai János: Pecabot és fakanál (no meg dugóhúzó)
Egy gasztronómiai utazás a Balaton körül, ahol a horgászat és a főzés ötvöződik. A könyv izgalmas recepteket és horgásztörténeteket tartalmaz, tökéletes olvasmány a kulináris kalandok és a Balaton szerelmeseinek.

4. Gajdos Erika Tímea: Balatoni látomás
Egy misztikus és elgondolkodtató történet, amely a Balaton titokzatos oldalát tárja fel. A könyv a tó körüli legendákba és személyes történetekbe kalauzolja az olvasót.

5. Váradi Anna: Idővándor – Török idők
Szigliget regénye (1647-2048) Két utazás, két távoli korba. A helyszín ugyanaz: Szigliget. A mesés táj, mely a jövőből nézve a rontott édent idézi, míg a 17. században érintetlen szigete a Balatonnak.

6. Mészáros József János: Szüreti karnevál (Gyalogos bortúrák a Balaton-felvidéken 1989-2019.)
Egy egyedülálló utazás a Balaton-felvidék bortúráin keresztül, amely a borászat és a régió történetét öleli fel. A könyv az élményeket, kalandokat és a bor kultúráját mutatja be.

7. Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco. Építészet a két világháború között
Egy gazdag képi anyaggal rendelkező kötet, amely a Balaton környékének építészeti örökségét, különös tekintettel a modernizmus és az art deco stílusokra mutatja be.

8. Bodó Iván: Balatoni halmesék
Egy varázslatos gyűjtemény a Balaton halairól szóló mesékről és legendákról, amelyek az olvasót a tó mélyére és a part menti életre kalauzolják.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva