Mészáros Annarózsa | 2024.06.01. 08:00
Bazsi túrák Balázzsal, és az erdő megelevenedik
Gudics Balázs túravezető azt vallja, hogy online is lehetünk a természetben. Videóival elhozza hegyláncokat, a patakpartokat és a kilátókat is az otthonodba, amivel természetesen arra buzdít: lépj ki a komfortzónádból és indulj el te is!

Balázs a középiskolai földrajztanárja révén csöppent a túrázás világába, első egy napos túrái az Alpokba vezettek. Korábban versenyszerűen biciklizett, így a mozgás mindig is az élete része volt, de itt tetszett meg neki igazán a hegyek világa. Hol kerékpárra pattan, hol gyalogszerrel vág neki: mindkét módot szereti, de vezetett túráin az utóbbié a főszerep.

Fotó: Bazsi Túrák

 

– Nagyon fontos, hogy megfelelő túracipőt vegyél, vagy túrabakancsot, mivel a városi cipő és más sima talpú cipő nem igazán megfelelő az erdőjáráshoz. A túracipők abban különböznek a városi cipőtől, hogy megfelelő talp mintázattal rendelkeznek, kicsit keményebb a talpuk, jobban tartják a bokát, adott esetben még vízállóak is, úgyhogy az első lépés a túra lábbeli beszerzése kell, hogy legyen. Ezután tájékozódj a turistajelzésekről, hogy mi mit jelent, hogy ne tévedj el az erdőben. Illetve nagyon fontos, hogy a jelzett utakról ne térj le, ha csak nem rendelkezel biztos tájékozódó képességgel.

A térkép legyen veled!

Léteznek mobil applikációk túrázáshoz, kerékpározáshoz, amelyek mutatják a jelzett turistautakat, erdészeti utakat és az egészen kis ösvényeket is, úgyhogy adott esetben még egy mobillal a kézben is könnyen lehet tájékozódni. Érdemes már otthon átnézni az útvonalat akár papírtérképen, hogy lássuk, hogy mi vár majd ránk a túrán és hogy nagyjából el tudjuk képzelni magunkban, hogy a helyszínen mit fogunk látni, milyen emelkedők, lejtők, és más kihívások várnak ránk. Persze be lehet vetni az okos dolgokat, csak tudjuk is használni őket.

– A Balaton környékén elég közel vannak a természeti látványosságok a településekhez, a helyi Tourinform irodában biztos tudnak tájékoztatást adni, hogy miként közelíthető meg egy adott látnivaló – osztja meg praktikus tanácsait Balázs. – Meddig lehet esetleg autóval menni, hol lehet parkolni és utána gyalog milyen jelzésen tudsz elindulni. Illetve a Magyar Természetjáró Szövetség weboldalán rákereshetsz egy adott helyre, meg tudod nézni és tervezni az online térképen az útvonaladat, amelyet le is tudsz tölteni és rögtön a zsebedben van a térkép, amit csak követned kell. A legtöbb túra applikáció offline is működik, csak egy GPS jel kell hozzá, internet elérés nem.

Fotó: Bazsi Túrák

 

– Egy erdei séta szerintem semmilyen veszélyt nem rejt, ha ismered a környéket, akkor sem, ha egyedül indulsz el. Nyilván egy ismeretlen területnek egyedül nem minden esetben tanácsos nekivágnod. Ha kicsit tartasz az erdőtől, vagy attól, hogy egymagad indulj el, akkor érdemes részt venni egy vezetett túrán, vagy hívd el a barátaid egy jó kis délutáni programra, például a Koloska-völgybe a strandolás után.

 

Mindent bepakoltál?

A jó cipő mellett elengedhetetlen a megfelelő túrahátizsák, ami amellett, hogy kényelmes viselet, praktikusan tárolhatod benne a kiránduláshoz szükséges holmikat.

– Egy egy napos túrára én egy másfél liter vizet szoktam magammal vinni. Ez a folyadék nem muszáj, hogy víz legyen, lehet valamilyen üdítő vagy sportital, lényeg, hogy semmiképp ne tartalmazzon alkoholt. Illetve étel is kell: ez lehet szendvics, müzli szelet, csoki, bármi, hogy ne éhezzünk. Illetve még ami nagyon fontos, az az esőkabát, a fejlámpa, szemeteszsák és egy kis elsősegélycsomag. Erdeinkben már szinte egész évben jelen vannak a kullancsok, így a kullancsriasztó spray, a nyári időszakban naptej, napszemüveg, fejfedő és természetesen térkép is kerüljön a hátizsákba.

Fotó: Bazsi Túrák

Titkos helyek

Balázs szívében a Káli-medence, illetve a Vászoly és Pécsely településeket övező hegyek különös helyet töltenek be.

– Köveskálon pedig van egy titkos tippem, a helyi Turistaszálló, ahol pár ezer forintért sátrazhatsz vagy épp kényelmes szobában alhatsz.

– A déli partot méltatlanul el szokták hanyagolni a kirándulók, pedig a Siófoktól délre található Ságvár környékén nagyon sok jelzett turistautat találunk, megannyi érdekességgel. Azon a vidéken löszös a talaj, és a löszben mindenféle üregeket találhatunk. Ott van például a Bújó-lik, ami egy 21 méter hosszú barlangjárat egy szőlőhegyen át. A helyi református lelkész vájatta az 1800-as évek elején. Remek látványosság és kaland: át is lehet rajta sétálni. A közelben található a Betyár-barlang is, illetve honfoglalás korabeli földvárak: a Börevár és a Kási-vár. Ezekről az emberek nem is igazán tudnak, pedig ott bújnak meg az erdőben, és mikor oda vezetek egy-egy túrát, mindenkinek leesik az álla, hogy milyen különleges helyek vannak itt! De említhetem még a Kereki várat és a Nezdei Szoborparkot is a déli parton!

Aludj az erdőben!

Ha túrázás közben rád esteledne és van sátrad, hálózsákod, akkor Balázs szerint minden gond nélkül alhatsz az erdőben.

– Éjszaka sincs az erdőben más, mint nappal, tehát ha nappal nem félünk ott lenni, akkor éjszaka sem kell félni. Nyilván az állatok kicsit hangosabbak és éjjelre leülnek a nappali zajok, így teljesen más hangokat hallunk, mint a nappali erdőben. Sokkal erősebben, hangosabban érzékeljük a neszeket, és ez sokakban félelmet kelt. De igazából nem kell félni semmitől, mert a sátrunkban nem fog ránk támadni semmi. Magyarország északi részein él néhány medve, így ha azon a vidéken vernél sátrat, akkor arra ügyelni kell, hogy az ételt ne a sátorban tartsd, hanem 50-100 méterre akaszd fel egy fára, így adott esetben máris elkerülheted egy-egy kíváncsiskodó medve figyelmét.

A Balaton környékén és a Dunántúlon viszont nem élnek medvék, úgyhogy itt nyugodtan alhatsz kinn az erdőben. Már csak a szebbnél-szebb panorámák miatt is érdemes kipróbálni ezt a fajta kalandot!

– Bevett szokásom, hogy szilveszter vagy szenteste éjjelén kint alszom az erdőben vagy egy kilátóban. Mindig viszem a kis színes, világító fényfüzért, fellógatom a sátorra vagy a kilátó korlátjára és kész a karácsonyi hangulat.

 

Fotó: Bazsi Túrák

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép, fotók, videók: Bazsi Túrák

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva