Krausz Andrea | 2023.11.14. 07:00
Befejeződött a balatoni zsilipek felújítása – kilátó is lesz a területen
Befejeződött a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” projekt, melynek záróeseményét hétfőn Siófokon tartották. Megújult a siófoki vízszintszabályozó és hajózsilip, a balatonkiliti mederduzzasztó és a Sió-csatorna medre.

Teljesen átalakult Siófokon a vízszintszabályozó zsilip környéke.

Aki régebben járt erre, bizony már fel sem ismerné az egykori műtárgyat, melynek környékét most éppen parkosítják.

2024 tavaszán az egész területet megnyitják a nagyközönség számára. A zsilip környéke korábban elzárt volt, néhány hónap múlva viszont besétálhatunk, és közvetlen közelről láthatjuk majd a vízeresztést. Sőt egy makett segítségével mi magunk is megtapasztalhatjuk, hogyan működik a vízgazdálkodás a Balatonon.

Elkészült és átadták Siófokon a hajózási (balra) és a vízeresztő zsilipet (jobbra) Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

100 évre tervezték

A Sió-zsilip beruházás négy évvel ezelőtt indult, akkor jelentették be a Balaton zsiliprendszerének 19 milliárd forintos átépítését, és úgy tervezték, hogy 2022 végéig végeznek a korszerűsítéssel. De közbeszólt a koronavírus-járvány, ami lelassította a munkálatokat. Most viszont befejeződött a beruházás, melynek megvalósításához

az Európai Unió és Magyarország Kormánya mintegy 15,528 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A projekt célja a Balaton levezetőrendszerének korszerűsítése és ennek részeként a Sió-zsilip vízeresztő-képességének kétszeresére emelése volt. Ha a vízkészlet hirtelen megnövekszik, akkor hatékonyan le tudjanak engedni a Balatonból.

A régi helyén egy teljesen új hajózási zsilip is létesült a tavasszal, melynek egyik főpróbáját júliusban tartották. Ekkor hozták fel a Sión a Balatoni Hajózási Zrt. négy új hajóját. Újdonság, hogy a hajózási zsilipen keresztül is (másodlagosan) le lehet engedni a Balaton vizét.

A vízszintszabályozó műtárgy megnövekedett kapacitásához igazodóan megtörtént a Sió-csatorna rekonstrukciója is. Ezzel nőtt a térségben az árvízi biztonság, valamint természetes hullámtér jött létre.

Rá se lehet ismerni a Sió-zsilipre
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Felkészültek a klímaváltozásra

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a 2023. november 13-án Siófokon tartott projektzárón elmondta, az utóbbi évtizedekben kiemelt vízgazdálkodási feladatok adódtak. Erősödő természetvédelmi és idegenforgalmi igényeket kellett kielégíteni. 2014-ben és 2022-ben pedig megtapasztalhattuk a klímaváltozás szélsőséges hatásait is, amelyek megkövetelik a vízgazdálkodók reakcióit.

A Balatonon párhuzamosan több vízügyi fejlesztés zajlik,

hiszen folyamatban van a Preventív Balaton program, az Átfogó Balaton projekt, előkészítették a Dél-balatoni fejlesztési projektet, és készülnek a tervek a Kis-Balaton vízminőség-védelmi rendszerének rekonstrukciójára is. A „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” a fejlesztési sorozat fontos állomása, amellyel tovább tudták emelni az egységes magyar vízgazdálkodás színvonalát.

Láng István, az OVF főigazgatója a projektzárón Siófokon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Park, hajójáratok, úszóteraszok

Növények, padok, térvilágítás, és egy különleges üzemviteli épület is segít abban, hogy a korábbi üzemi terület egy látványos közösségi térré alakuljon. A lépcsős épület teteje kilátóként funkcionál majd.

– Amikor az egész tervezés 10 évvel ezelőtt elkezdődött, akkor nekem volt ez a rögeszmém, hogy nyissuk ki ezt a műtárgyat az emberek előtt. Korábban csak zárt kapuk voltak, kívülről szemlélte mindenki a vízeresztést – mondta a likeBalaton.hu-nak Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Nyugat-Európában, Hollandiában láttam olyan vizes létesítményeket, ahová beengedték a turistákat, ezért kértem a tervezőktől, hogy turisztikai látványosság legyen a siófoki terület. Egy makett segítségével például kicsik és nagyok is kipróbálhatják a zsilip működését – magyarázta Csonki István.

Körbesétálhatjuk a parkosított zsilipeket
Forrás: OVF

 

Szerinte egyébként a Krúdy sétányt meg kellene nyitni a Sió felé, így hasonló hangulatú helyszín jönne létre, mint a balatonfüredi Tagore sétány. Mint Csonki István rámutatott, a kiliti duzzasztótól a siófoki hajóállomásig kialakult egy 2 kilométeres, állandóan vízzel teli csatorna. Itt

az evezős versenyek rendezése mellett akár elektromos hajójáratokat is lehetne indítani a bevásárlóközpontokhoz, és úszó teraszok létesülhetnének,

ahol a vendéglátóhelyek kínálhatnák finomságaikat. De ez már csak ötlet a részükről, a megvalósítás már nem vízügyi feladat.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva