likebalaton.hu | 2024.06.17. 06:00
Brutális hőség jön, 38 fok is lehet – balatoni időjárás a június 16-i héten
A hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik. A napsütés és a forróság uralkodik majd, így ideje előkészíteni a naptejet és a szalmakalapot!

Mi az az UV sugárzás, és miért kell védekeznünk?

A nyári hónapokban gyakran hallani a médiában, hogy használjunk napvédő termékeket, mert erős az UV sugárzás. De mit is jelent ez pontosan? Az UV sugárzás a Napból érkező elektromágneses sugárzás egy típusa, amely három fő formában létezik: UV-A, UV-B és UV-C sugárzás. Az UV-C sugárzást a Föld légköre teljesen elnyeli, így ezzel nem kell foglalkoznunk. Az UV-A és UV-B sugárzás azonban eléri a Föld felszínét, és ezeknek komoly hatásai lehetnek a bőrünkre, szemünkre és akár a hajunkra is.

Az UV-A sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe hatol be, és hosszú távon hozzájárulhat a bőröregedéshez, ráncok kialakulásához, valamint növeli a bőrrák kockázatát. Az UV-B sugárzás intenzívebb, főként a bőr felső rétegeit érinti, és ez felelős a napégésért. Emellett az UV-B sugárzás közvetlenül károsíthatja a DNS-t, ami szintén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Mindkét típusú sugárzás károsíthatja a szemet, például szürkehályogot okozhat, és gyengítheti a haj szerkezetét is, ami törékennyé teheti azt.

Tévhit vs. Valóság

Sok tévhit kering az UV sugárzással kapcsolatban, íme néhány elterjedtebb tévhit és az igazság:

Tévhit: Csak a napozás során ér minket UV sugárzás.
Valóság: Az UV sugárzás akkor is ér minket, ha árnyékban vagyunk, felhős időben, sőt még vízben is. Az UV-A sugárzás például képes áthatolni az üvegen is.

Tévhit: Ha már lebarnultam, nem kell félnem az UV sugárzástól.
Valóság: Bár a barna bőr valamelyest jobban véd az UV sugárzással szemben, még mindig fontos a napvédő használata, mivel az UV sugárzás továbbra is károsíthatja a bőrt és növelheti a bőrrák kockázatát.

Tévhit: A napvédő termékek egész napra védelmet nyújtanak egyetlen alkalmazással.
Valóság: A napvédő krémeket rendszeresen újra kell kenni, különösen úszás vagy izzadás után. Általában kétóránként ajánlott újra kenni a bőrt.

Hogyan védekezhetünk az UV sugárzás ellen?

A védekezés többféle módon történhet.

1. Naptej használata
Mindig használjunk legalább 30-as SPF értékű naptejet, különösen hosszabb szabadtéri tevékenység előtt. Fontos, hogy a naptejet bőségesen vigyük fel a bőrre, és kétóránként, illetve úszás vagy izzadás után újra kenjük.

2. Megfelelő ruházat
Viseljünk hosszú ujjú ruhákat, széles karimájú kalapot és UV-szűrős napszemüveget. Ezek a ruhadarabok segítenek megvédeni a bőrt és a szemet az UV sugárzástól.

3. Árnyékban tartózkodás
Különösen a déli órákban (10 és 16 óra között) keressük az árnyékot. Ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás, így érdemes fedett helyen tartózkodni.

4. Tudatos időzítés
Próbáljuk meg elkerülni a közvetlen napfényt a legintenzívebb időszakban. Ha mégis kint kell tartózkodnunk, használjunk napvédő eszközöket és termékeket.

Az UV sugárzás elleni védekezés kiemelten fontos az egészségünk megőrzése érdekében. Megfelelő védekezéssel hosszú távon is megőrizhetjük bőrünk fiatalságát és egészségét, valamint csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát.

 

Június 17-19. (hétfő-szerda)

A hét elején folytatódik a meleg időjárás, hétfőn és kedden 30-31°C, szerdán pedig 33°C várható. A hőség miatt figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és kerüljük a közvetlen napsugárzást a legforróbb órákban.

Június 20-23. (csütörtök-vasárnap)

A hét második felében még magasabb hőmérsékletekre számíthatunk. Csütörtöktől vasárnapig a nappali hőmérséklet 32-38°C között alakulhat. A hőmérséklet estére sem csökken jelentősen, így kellemesen meleg éjszakák várnak ránk.

 

Amikor a hőmérséklet 33-38 fok között van…

  1. Hordjunk laza, világos színű, természetes anyagú ruhákat. A pamut és a len remek választás lehet, mert jól szellőznek és nem tapadnak a bőrünkhöz.
  2. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, és ne feledkezzünk meg a napszemüvegről és a szalmakalapról sem, ha a tűző napon tartózkodunk.
  3. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy cukormentes limonádét. Kerüljük az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, mert ezek dehidratálhatnak minket.
  4. Étkezésnél részesítsük előnyben a könnyű, hideg ételeket, mint a saláták, gyümölcsök és joghurtok. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, mert ezek extra terhelést jelenthetnek a szervezetünknek.
  5. Ha tehetjük, töltsük a nap legmelegebb óráit hűvös helyen, légkondicionált környezetben vagy árnyékban. Ha mégis a szabadban vagyunk, keressünk gyakran árnyékos helyet és pihenőt.
  6. Frissítsük fel magunkat hideg zuhannyal vagy fürdővel, esetleg mártózzunk meg egy medencében. A hűsítő víz csodákat tehet a közérzetünkkel.
  7. Ne erőltessük a testmozgást a kánikulában, de ha mégis sportolnánk, tegyük ezt a kora reggeli vagy késő esti órákban, amikor alacsonyabb a hőmérséklet.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, könnyebben átvészelhetjük a nyári hőséget. Ne feledjük, hogy a kánikula mindenki számára megterhelő lehet, ezért legyünk türelmesek és figyelmesek magunkkal és másokkal szemben is. Élvezzük a nyarat, de vigyázzunk magunkra a nagy melegben!

 

 

Tünetek, melyek súlyos egészségügyi problémára utalhatnak

  1. Fejfájás, szédülés, gyengeség a tünetek a dehidratáció jelei lehetnek. Ha nem sikerül enyhíteni őket folyadékbevitellel és pihenéssel, forduljunk orvoshoz.
  2. A túlzott hőség hatására kialakulhat hőkimerülés, amelynek hányinger, hányás is lehet a tünete. Ilyenkor fontos a pihenés hűvös helyen és a fokozott folyadékpótlás.
  3. A hőségben az izzadással sok sót veszíthetünk, ami izomgörcsökhöz vezethet. Igyunk ilyenkor izotóniás italokat, és pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat.
  4. Ha valaki a nagy melegben zavarttá válik, nem tudja, hol van vagy mi történik körülötte, az a hőguta jele lehet. Ez egy életveszélyes állapot, azonnal hívjunk mentőt!
  5. A hőguta másik jellemző tünete, hogy a bőr kipirosodik, forrón tapintható, de nem izzad. Ilyenkor is azonnali orvosi segítségre van szükség.
  6. Ha a nagy melegben valakinek hirtelen felgyorsul a pulzusa vagy nehezen lélegzik, az a szervezet túlterhelődésének jele lehet. Biztosítsunk számára pihenést hűvös helyen, és figyeljük az állapotát.
  7. A tartós hőség még az egészséges szervezetet is megviseli. Ha szokatlan fáradtságot, kimerültséget érzünk, pihenjünk többet, és kerüljük a megerőltető tevékenységeket.

 

 

Ha bármelyik tünet súlyosbodik, vagy nem múlik el a hűsölés és a folyadékpótlás hatására, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Különösen figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre, mert ők fokozottan veszélyeztetettek a hőség által. Az időben felismert problémák és a megfelelő óvintézkedések segíthetnek elkerülni a komolyabb bajokat a kánikulában.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva