Koszorus Rita | 2023.11.09. 12:00
Búcsú a fehér karácsonytól – az óceán miatt melegszik a levegő
Egyre enyhébb lesz az időjárásunk. Lehetnek hűvösebb évek, de a fehér karácsonytól úgy tűnik el kell búcsúzni. Mindez az Atlanti óceán felmelegedésének köszönhető.

A meleg napoknak az ősz beköszöntével sem lett vége. – 1901 óta ez lesz a legmelegebb ősz Somogyban. Tehát mindenképpen rekordot fogunk dönteni és nem is kevéssel, hanem durván két fokkal van melegebb, mint az elmúlt őszök voltak, mondta Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Kaposvári Campus meteorológusa.

A klímaváltozás azt vetíti előre, hogy a jövőben hosszabb lesz a nyár.

Az évszakok már most is teljesen eltolódtak, emiatt akár novemberig is elhúzódhat a nyár.

– Akár a szeptember, de még az október közepe is belecsúszhat a késő nyárba, erre láttunk is már példákat. Idén októberben is előfordult 30 Celsius közeli hőmérséklet – hívta fel a figyelmet a meteorológus.

A napokban erős széllel és sok csapadékkal érkezett időjárást a Ciaran ciklon okozta, amely Franciaországban emberéletet is követelt. Ez a ciklon az óceán felől érkezett, nyomában francia területen a szél erőssége elérte a 193 kilométert is. Hazánkba már kissé csillapodva érkezett.

Nem sok jóval kecsegtet a meteorológus.
Fotó: Lang R.

A szokatlanul enyhe ősz és a forró nyár mögött az Atlanti-óceán felmelegedése áll.

– Az óceán vize legalább két fokkal melegebb, mint amilyen ilyenkor szokott lenni. Ez pedig azt is jelenti, hogy enyhe télre van kilátás, hiszen egy ekkora víztömeg lehűlése nagyon lassú folyamat, mondta a szakember.

Vagyis a mostani ciklonokhoz hasonlókra, amelyek nyári zivatarra emlékeztetnek, télen is számítani kell ezután.

Ahogyan arra is – figyelmeztetett Somfalvi-Tóth Katalin, – hogy egyre enyhébb lesz az időjárásunk. Igaz lehetnek hűvösebb évek és azt pontosan nem is lehet sokkal korábban megmondani pontosan milyen meleg, vagy hideg lesz, de a fehér karácsonytól úgy tűnik el kell búcsúzni.

Hallgasd meg, mit mondott a meteorológus az időjárásunkról!

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva