likeBalaton.hu | 2023.08.11. 07:00
Drámai pillanatok a Balatonon: négy gimnazista életét mentették meg a hős vízimentők
A Balaton hullámai között drámai pillanatok zajlottak le, amikor egy váratlan vihar közepette négy fiatal gimnazista életéért küzdött.

A fiatalok egy Kalóz vitorlással indultak el, ám a viharos szélben felborultak, és a hajó elkezdett süllyedni. Szerencséjükre a közelben egy másik vitorlás legénysége észrevette őket és azonnal riasztotta a balatoni hősöket, a vízimentőket. A mentőcsapat a BalatonHelp alkalmazáson keresztül kapott vészjelzést, amely lehetővé tette számukra, hogy gyorsan a helyszínre érjenek. A fiatalok közül háromnak volt mentőeszköze, míg a negyedik, egy fiatal lány, kétségbeesetten kapaszkodott a hajóhoz, anélkül, hogy bármilyen védőfelszerelése lett volna.

Egy pénteki napon, kora este kaptunk egy vészjelzést a BalatonHelp alkalmazáson keresztül. Ilyenkor mentésirányítási központunk mindig felhívja azt a számot, amiről a jelzés érkezett. A telefont nem vették fel, ilyenkor automatikusan indítjuk mentőhajónkat a BalatonHelpen keresztül érkezett GPS-koordinátákhoz. Sürgősségi mentőhajónk néhány percen belül megérkezett, és látta, hogy egy felborult kis vitorlásba négy fiatal kapaszkodik. A hajó nagy része ekkor már víz alatt volt, a vízmélység négy méter azon a részen. A kamaszok 1100 méterre voltak a partól, ilyen viharban biztosan nem tudtak volna kiúszni, valószínűleg még addig sem, ahol már biztonsággal leér a lábuk.

Nem ők hívtak minket, mert mind a négyük telefonja a hajóban volt, hanem egy közeli vitorlásról küldték a vészjelzést. A mentőpatkót is erről a vitorlásról dobták oda a srácoknak, és ammenyire az időjárási körülmények engedték, próbáltak a közelben maradni, és figyelni, hogy mi történik a fiatalokkal. Nagyon meggyorsította a mentést azt, hogy pontosan tudtuk, hova kell menni, annak köszönhetően, hogy BalatonHelpen keresztül történt a hívás. Ha telefonon hívnak minket, és csak körülbelül tudjuk, hogy hol kell keresni a bajbajutottakat, akkor nehezebben találtuk volna meg őket. Ilyen nagy hullámzásban, kora este nagyon nehéz észrevenni egy felborult Kalózt.

A három fiú és a lány az egyikük édesapjának kis vitorlásával indult el, és valószínűleg nem figyelték a viharjelzést, mert elsőfokú viharjelzésben már csak 500 métert távolodhattak volna el a parttól egy ilyen hajóval, és másodfokúban pedig már egyáltalán nem lehettek volna a vízen. Amikor riasztottak minket, már legalább 40 perce másodfokú viharjelzés volt. Egy ilyen kis vitorlás pillanatok alatt felborul erős szélben, igazság szerint nincs is értelme vízen lenni vele ilyen körülmények között. A hajóban voltak mentőmellények, ketten a borulás után fel is tudták gyorsan venni, de a többieknek erre már nem volt idejük. (És úgy tudjuk, csupán 3 darab mellény volt náluk.)

A vízimentők gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően a fiatalokat biztonságban a mentőhajóra emelték.

– A fiatalokat kiemeltük a mentőhajónkra, semmi bajuk nem esett, azon kívül, hogy nagyon megijedtek. Miután betakaróztak, az is nagy megnyugvást jelentett, hogy ismerős arc mosolyog rájuk: az egyik matróz kollégánk abban a gimnáziumban testnevelő tanár, ahova járnak, illetve jártak. Balatonföldvárra tudtuk kivinni őket, ott a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Rendőrőrsén látták őket vendégül a vízirendészet munkatársai addig, amíg megérkezett értük az egyik rokonuk.

A viharos időjárás miatt a vitorlásuk mentését már nem tudtuk megkezdeni. Másnap végeztük ezt a tulajdonos és a fia segítségével, a hajóból addigra már csak egy félméteres darab látszott ki. Nagyon lassan tudtuk kötelek segítségével kivontatni kb. 130 centiméteres vízmélységig. Ott az elejét és a hátulját ketten megemelve és a térdükön támasztva, a fiú vödörrel el tudta kezdeni kimerni belőle a vizet. Egy idő után vissza tudtuk fordítani, és onnan már a tulajdonosok húzták ki a partra.

A vízimentők arra kérnek mindenkit, hogy legyenek óvatosak a vízen és mindig vegyék komolyan a biztonsági előírásokat. A Balaton szépsége mellett veszélyeket is rejt, és csak a megfelelő elővigyázatossággal élvezhetjük biztonságosan a vízi kalandokat.

A vizimentők ismét az alábbi kéréssel fordulnak mindenkihez:

Nagyon örülünk, hogy a fiataloknak semmi baja nem esett. DE! ARRA SZERETNÉNK KÉRNI MINDENKIT, AKI VÍZRE SZÁLL – akár vitorlással, akár egyéb sporteszközzel, vagy strandeszközzel-, hogy:

  • a parton vegyen fel mentőmellényt, ne csak a hajóba, vagy a deszkára téve vigye
  • a telefonja vízhatlan tokban legyen, a nyakába vagy a vállára keresztben akasztva
  • a telefon legyen rendesen feltöltve
  • ha a Balatonra megy, töltse le ingyenes segélyhívó applikációnkat, a BalatonHelpet – más vizeken a 112-t hívja, ha bajba kerül
  • szóljon valakinek, hogy vízre száll, aki tud intézkedni, ha nem jön vissza időben, vagy akár figyeli a partról
  • olvasson időjárás előrejelzést, nézze meg a radart, mielőtt indul, akkor is, ha jó idő van
  • ne tévessze meg, hogy a parton úgy érzi, nagyon enyhe szél van. Néhány tíz méterre a vízen már süvítő szél lehet belőle (hiszen ott nincsenek tereptárgyak, geológiai képződmények, fák stb., amelyek lelassítják a légmozgást)
  • ha a 4 nagy tavunkon van, figyelje útközben, hogy nem változik-e a viharjelzés állapota
  • nézzen utána, hogy az általa használt sporteszközre, strandeszközre milyen jogszabályok vonatkoznak (meddig mehet el, és a viharjelzés mit jelent számára ebben a tekintetben)

 

 

 

 

Forrás: vizimentok.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva