likeBalaton.hu | 2021.06.28. 13:16
Egy ember meghalt, huszonegyet pedig kimentettek a Balatonból
A kánikula és a vihar is sok munkát adott a balatoni vízirendőröket az elmúlt hétvégén. Vasárnap Siófokon vesztette életét egy férfi, aki SUP-pal indult evezni a vízbe.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2021. június 25. és 27. között tíz esetben összesen huszonegy személyt mentettek ki a tóból.
– A hétvégén a strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások, árboctörött, vagy épp felborult katamaránok utasait, csónakkal, sup-pal az erős hullámzásban elsodródókat, és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások

– tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

SUP-ról esett vízbe egy férfi és meghalt

Információink szerint Siófokon vesztette életét egy férfi, aki SUP-pal indult evezni a vízbe. A 30 éves külföldi férfi nem viselt mentőmellényt a vízi sporteszközön.

2021 júniusában ilyen sokan vannak a vízben Siófokon, az Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor osztott meg Facebook oldalán szonárfelvételt a holttest kereséséről.

Bagyó Sándor kiemelte, hogy mentőmellénnyel elkerülhető lett volna a tragédia.

Most jön az a rész, amit általában átugrasz olvasáskor, pedig ez a lényeg!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekére.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban, és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.
  • Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.
  • Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Kánikulában és viharban is dolgoztak hétvégén a rendőrök
Fotó: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság – hivatalos

 

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Nyitókép: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva