Góz Lilla | 2023.06.24. 13:00
Életet menthet a balatoni gyermekmentők gyorsasága
Ahogy elkezdődött a vakáció, azonnal megkezdték a szolgálatukat a gyermekmentők Balatonlellén.

Tizenhatodik éve mentenek életet a Balatonnál a gyermekmentők. Korábban a helyi önkormányzat biztosított számukra szállást a Napfény strand közelében, tavaly júniusban saját forrásukból és felajánlásoknak köszönhetően elkészült a bázisuk, ahol már helyben is tudnak segíteni. A 140 négyzetméteres állomáshelyen ambuláns vizsgálót, fedett mentőbeállót, autótöltési lehetőséget, mosót, raktárt, a személyzet számára kényelmes pihenőszobákat alakítottak ki.

gyermekmentő
A második szezon indul a saját bázisukról.
Fotó: Németh L.

 

Gépjárművüket orvosi eszközökkel szerelték fel, minilabort, mobil ultrahangot, újraélesztő készüléket, az intubáláshoz szükséges eszközöket, többtáskányi gyógyszert és csontfúrót is visznek magukkal. Egy videolaringoszkóppal a légutakat tudják biztosítani szükség esetén. Az idei szezonban új, egyszer használatos speciális mellkastűvel is rendelkeznek, amelyet a légmell okozta problémák esetében alkalmaznak.

gyermekmentő
Felkészülnek minden esetre.
Fotó: Németh Levente

 

Már az első szolgálati napon több teendőjük akadt a gyermekmentőknek.

– Stroke és szívritmuszavar miatt riasztottak minket felnőttekhez, valamint epilepsziás és pánikrohamos gyermeken segítettünk – mondta el Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. Hozzátette: egy ötven év körüli horgászó férfit drónnal találtak meg, de sajnos több órája halott volt, nem tudtak már rajta segíteni.

gyermekmentő
Oda mennek, ahol baj van.
Fotó: Némethe Levente

 

A riasztásokat az Országos Mentőszolgálat irányítócsoportjától kapják a 112-es számra érkező bejelentések alapján. Balatonlelle és hatvan kilométeres körzetében dolgoznak, csak tavaly nyáron háromszáz esetet láttak el. A nyári szezonban mintegy húsz orvos, mentőtechnikus váltja egymást augusztus 20-áig.

A gyorsaság sokszor életet menthet

A gyermekmentők tavaly háromszáz esetet láttak el.

– A gyermekek esetében elsősorban közúti és vízparti sportbalesetekhez, allergiás reakcióhoz riasztanak bennünket – mondta el Gesztes Éva. – Ezenkívül hasmenés és hányás kapcsán kiszáradásos állapotokkal is gyakran találkozunk, a felnőtteknél pedig szív- és érrendszeri betegségeket tapasztaltunk. Nem ritka, hogy életmentő beavatkozásokat kell elvégeznünk. A sikerélmények mellett nem ritkák a tragikus esetek sem, amelyek többségét emberi mulasztás okozza.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva