likeBalaton.hu | 2022.02.27. 10:00
Elítélték a terroristát, aki a turisták tömegét akarta elgázolni Siófokon
3 év 8 hónapra küldené börtönbe a bíróság azt a magyar férfit, aki azt tervezte, hogy a tömegbe hajt Siófokon. Emellett még robbantani is akart a budapesti foci-Eb-n.

Terrortámadásokra készült Magyarországon egy magát iszlamistának valló, 22 éves magyar egyetemista. Robbantani akart a foci EB-n, és azt is tervezte, hogy egy járművel a tömegbe hajt Siófokon. A gyanúsított Kecskeméten lakott, „normális” családban nőtt fel, de áttért az iszlám hitre. Felesküdött az Iszlám Államra, de a TEK 2021 júniusában elfogta.

Egy mecsetben lett dzsihádista

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021. év tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek

úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget – írta a Fővárosi Főügyészség.

Csőbombát készített

2021. május végén az online térben, egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy

a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el majd a vádlott által elkészített csőbombával bombamerényletet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki – tudósított a Fővárosi Főügyészség.

Fellebbezhet

Mint írták, a Fővárosi Törvényszék a férfit a vád szerint

bűnösnek mondta ki, és ezért őt 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta.

Az ítélet nem jogerős. A nyomozó ügyészség a vádlott terhére, súlyosításért, továbbá fegyház fokozat megállapításáért fellebbezett. A vádlott és a védő elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az ügyről részleteket itt lehet olvasni!

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva