Krausz Andera | 2021.02.14. 17:40
Elképesztő! Többezer jégturista lepte el Siófokot
Annyian voltak vasárnap Siófokon, mint egy nyári hétvégén. A Balaton-parti utcákon és parkolókban nem lehetett megállni autóval, mindenki a csodálatos jeges képződményekre volt kíváncsi, ezért próbált lejutni a Balatonhoz. Közlekedési dugó az utcákon, szirénázó rendőrök a parton. Mutatjuk, hogy milyen volt ez a különleges hétvége.

Vasárnap kora délután autóval reménytelen volt közlekedni Siófokon. Hozzám hasonlóan, sokan a hajóállomás felé vették az irányt, hogy a gyönyörű napsütésben megcsodálják a még fellelhető, különleges, jeges képződményeket. Ezek főként a déli parton kápráztatták el az embereket, az erős szél miatt ugyanis a parton lévő tárgyakra ráfagyott a víz.

Ilyen jégszobrokat ritkán lehet napsütésben fotózni
Fotó: Krausz Andrea

 

A siófoki hajóállomás környékén azonban egy gombostűt sem lehetett leejteni, nemhogy parkolni az autóval. Én is beszorultam a Batthyány utcába, ahonnan lassan araszolva, nagyjából negyedóra alatt tudtam kimenekülni és jóval távolabb, a szállodasoron tudtam csak leparkolni. (A később érkezők már ott sem, a nagyjából három kilométerre távolabb lévő Darnay tér is dugig volt autóval az Aranyparton).

Közlekedési dugó a Petőfi sétánynál februárban
Fotó: Krausz Andrea

 

A hajóállomásra érve nagy meglepetésben volt részünk. Hatalmas tumultus keletkezett az épp felújítás alatt álló Rózsakertben. A kikötői móló keleti részén összeállt hepehupás, buckás jégen több százan lépkedtek, sétáltak, bukdácsoltak.

Kattints a videóra!

A gyerekek persze boldogan sikoltoztak a gyönyörű táj és a szép jégcsodák láttán, egy apuka akkor parancsolta ki gyerekeit a partra, amikor épp mellettük beszakadt a vízbe egy fiatalember. A jobb lábát térdig megmerítette a Balatonban, majd kifutott a szárazföldre.

A jég tetején lévő hó vagy inkább jégbuckák miatt nem látni pontosan, hogy hol tocsog a víz.

A délutáni erős napsütés pedig sok helyen meg is olvasztotta a vékonyka páncélt.

Sokan rámerészkedtek a vékony jégre
Fotó: Krausz Andrea

 

Nem lehetett kihagyni a móló végét sem. Ott ugyanis olyan gyönyörű képződmények vannak, hogy mindenképpen le kellett fotózni. A siófoki móló északi csücske valódi mesevilág, de megközelítése már nem volt olyan egyszerű. Olyan sokan voltunk, hogy szépen, rendezett sorokban tudtunk csak haladni. Sorban álltunk, megvártuk, amíg az előttünk lévők végeztek a fotózkodással, aztán gyorsan kattogtattunk, mert a következők már ott toporogtak mögöttünk.

Érdemes ezért a látványért elgyalogolni a móló végéig
Fotó: Krausz Andrea

 

Egyébként az egész siófoki Balaton-parton sok volt a nézelődő, levegőző ember. A Mala Garden előtti részen a rendőrautóból többször is felszólították a jégen tartózkodókat, hogy jöjjenek ki a partra. És az itteni kis móló vége is tartogatott szép látnivalót, úgyhogy azt is lefotóztuk.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság óva int, hogy a jégre menjünk

Mint írják, a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő, azonkívül nem képződött a tavon összefüggő jégfelület. A jövő szerdától várható melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy

a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Jeges kövek Siófokon Fotó:
Krausz Andrea

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet:

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

• kikötők és veszteglőhelyek területén!

• folyóvizeken!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

További fotók a februári tömegről:

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva