sonline.hu / Marosi Gábor | 2021.03.28. 08:00
Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Siófok gyakorlatilag betelt
Szinte minden ingatlant el lehet adni a Balaton körül. Kosmann Zsuzsanna, a balatonmáriafürdői Balatonfer­sing irodavezetője elmondta: jelenleg háromszor annyi érdeklődőjük van, mint amennyi eladó ingatlant tudnak kínálni. Egyes településeken a négyzetméterárak is „elszálltak”, nem ritka a majdnem másfél millió forintos sem.

Nemrég készült el egy négylakásos társasház Balatonmáriafürdő központjában. A településen ritkaságnak számító ingatlan – a helyi építési szabályoknak megfelelően – jól illeszkedik a szomszédos családi házak környezetébe. Kosmann Zsuzsanna elmondta: már elkezdték értékesíteni a lakásokat, többen érdeklődtek Budapestről, Debrecenből, Szegedről, de Somogyból és Zalából is.

– Nemcsak az új építésű házakat keresik – fogalmazott az ingatlanszakértő. – Balatonkeresztúrnak és Máriafürdőnek van egy Balatonberényig áthúzódó zártkerti ingatlanos része, ahová naponta viszek érdeklődőket. Sokan keresik azokat az épületeket, melyek közelebb vannak a településközponthoz és kerékpárral mindent gyorsan el tudnak érni. Telkekből azonban hiány van, ami viszont eladó, az túlárazott, de így is el lehet adni – mondta Kosmann Zsuzsanna.

 

Az ingatlanszakértő hozzátette: pár évvel ezelőtt még „álom” volt négyzetméterenként háromszázezer forintért eladni a máriafürdői ingatlanokat. Ennyi pénzért jelenleg a ’70-es években épült házakon lehet túladni, azokat viszont még fel kell újítani. Kosmann Zsuzsanna kiemelte: nemrég egy ’90-es években épült házért négyzetméterenként majdnem hatszázezer forintot fizetett volna egy vevő, a tulajdonos azonban nem adta el, annak ellenére sem, hogy az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 580 ezer forint.

Sinka József, a balatonmáriafürdői Sevax Zrt. ügyvezetője, ingatlanvagyon értékelő elmondta: a koronavírus-járvány első és második hulláma az ingatlanpiacra is jelentősen hatott, hiszen a Balaton déli partján megemelkedtek az árak. Ennek egyik oka, hogy nagyon sokan szerettek volna olyan második otthont vásárolni, ahol kiskert is található. – A fővároshoz közelebb lévő településeken jóval magasabbak az árak – mondta Sinka József. – Bár Szántódon és Zamárdiban drágábbak a lakások, mint Siófokon. Ez azért van így, mert ezen a két településen több a tíz lakásnál nagyobb beruházás. Azt kell mondani, hogy Siófok tulajdonképpen „betelt“ – szemléltette az ingatlanvagyon szakértő.

Sinka József hozzátette: az új lakásoknál most már fontos, hogy kialakítsanak egy dolgozószobát is, a családi házak udvarán pedig felértékelődtek a melléképületek. Azokból ugyanis ki lehet alakítani egy külön dolgozó vagy tanuló helyiséget.

Boglár a csúcson

A tíz lakásnál nagyobb, új építésű társasházak ára Balatonbogláron a legmagasabb. Négyzetméterenként csaknem 1,5 milliót kérnek el, de Balatonszemesen és Zamárdiban is több mint egyet. A legkevesebbet Fonyódon és Balatonlellén kell fizetni, négyzetméterenként 750 ezer forintot.

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva