ripost.hu | 2021.08.07. 08:00
Ezt a levendulafarmot egyszer az életben látni kell
Csoda kis birodalmat varázsolt a Siófokhoz közeli domboldalra Böröcz Nikolett. A tűzről pattant 47 éves vállalkozó levendulát telepített kéthektáros földjére, közben pedig a szarvastenyésztésbe is belevágott. Bámulatos birtokán dámszarvasokkal együtt nő a levendula.

Levendula illatban úszik a domboldal. Amerre a szem ellát, rendezett sorokban virít a lila gyógynövény. A vibráló forróságban méhek és pillangók portyáznak a virágfejeken, fáradhatatlanul kóstolgatják a levendula bódító nektárját.

Az ember azt hinné, ezt a csodás idillt nem lehet fokozni, pedig de! Ezen a farmon ugyanis félig szelíd szarvasok is élnek, s ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük a levendulás szélén húzódó bozótost, biztosan meg is látjuk a kecses dámokat. Nem túlzás állítani, hogy ilyen kedves társaságban igazán különleges élmény a levendula aratás. Ez itt a Levendulás Dám Farm.

Több ezer tő levendulát telepített Niki, ahhoz, hogy létrejöhessen a farm
Fotó: Böröcz Nikolett

Fantáziálni kezdett a rutinos üzletasszony

Nincs az országban még egy hely, ahol dámszarvasokkal kombináltak volna levendula ültetvényt, így aztán a Levendulás Dám Farm igazi kuriózum.

A klasszikusnak éppen nem nevezhető párosítás egyébként csak a tulajdonosnak nem meghökkentő. Igaz, aki kicsit is jobban megismeri Böröcz Nikolettet, hamar rájön, hogy nála bizony merész ötletekből nincs hiány.

Kezdjük rögtön ott, hogy alig néhány éve még semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, 18 éves kora óta a kereskedelemben tevékenykedik. Eredetileg Baranya megyéből egy kicsi faluból indult, majd a középiskola elvégzése után egy szerelem miatt keveredett a Balaton környékére, Siófokon fehérnemű üzletet nyitott. Ám hiába ment jól a bugyibolt, Nikolett nagyon másra vágyott: paraszt akart lenni.

Fotó: Böröcz Nikolett

Lecsapott a legelőnek mondott dzsungelre

Jó néhány évig romantikus vágyakozással gondolt a földre, majd elérkezett a pillanat, amikor a tettek mezejére lépett.

– A kereskedelem egy dolog, megélhetésre teljesen okés. De volt nekem egy kihasználatlan vadgazdálkodási technikusi képesítésem is, valójában vadászként vagy vadőrként is elmuzsikáltam volna. Mindig nagyon vonzott a természet. A boltban ácsorogva egyre tisztábban éreztem, hogy én bizony paraszt akarok lenni! Jelentkeztem a Fiatal gazda pályázatra, itt kitétel volt, hogy a pályázó nem lehet még 40 éves és nem lehet köze a mezőgazdasághoz. Valószínűleg új embereket akartak bevonzani erre a területre – magyarázza Niki a kezdetek kezdetét. Úgy tűnik, semmi sem tántorította el.

Fotó: Böröcz Nikolett

– 2014-ben teljesen szűz-parasztként pályáztam egy olyasfajta koncepcióval, melyben egyszerre valósul meg a gyógynövénytermesztés és az állattartás, méghozzá vadak tartása. Miután megnyertem a pályázati összeget, eladtam egy ingatlant és e két tételből nekivágtam: megvettem egy legelőnek mondott dzsungelt Siófoktól nem messze, Ságvár és Som között. Hamar kiderült, hogy csak úgy nyeli a pénzt a birtok, de akkor már nem volt visszaút.

Fotó: Böröcz Nikolett

Szerencsét hozott a Dexter-marha

A nehezen megközelíthető és meredek, bozóttal borított terület igencsak feladta leckét Nikolettnek, aki a vidék és a talaj sajátosságai miatt végül levendulatermesztés és dámszarvas tartás mellett döntött.

Mindez talán furcsán hangzik, de ő pontosan tudja, hogy vadfarmokra genetikai és élelmiszeripari célból igenis szükség van. Persze egy ilyen birtok kialakítása nem egyszerű.

Végül a Dexter-marha lett a bozótos ellenszere
Fotó: Böröcz Nikolett

 

– A dámok miatt biztonságos kerítéssel kell körbevenni a területet – magyarázza –, ez volt az egyik legnagyobb tétel. Aztán kénytelen voltam rájönni, hogy hagyományos eszközökkel lehetetlen kiirtani a bozótost. Iszonyúnak tűnt a feladat. Egy Angliában élő ismerősöm viszont felhívta a figyelmemet az ír Dexter-marhára, mely tarra rág mindent a területén. A bozótot is. Nem kis tortúra révén beszereztem néhány Dextert és csodálatosan működnek. Ez lett az állattartás másik ága a birtokon. A levendulatövek beültetését 2015-ben kezdtük meg, ma már gyönyörűen fejlett az ültetvény. Minden évben ontja a virágot és a pannonhalmi lepárló segítségével több liter olajat ad.

A csokrok egész évben illatoznak és gyönyörűen díszítik a lakást, nyugalmat árasztanak
Fotó: Böröcz Nikolett

 

Amióta ilyen szépen sikerült rendbe tenni a környezetet, a Levendulás Dám Farm látogatható, délutánonként szedd magad-jelleggel lehet itt aratni. Most már persze csak jövőre, mert idén már véget ért az aratás.

– Belépődíj nincs, de szívesen vesszük, ha a látogatók választanak valamit saját termékeinkből: az olaj mellett levendula zsák és párna, finom levendulás lekvárok, szappanok találhatók kínálatunkban – magyarázza Nikolett.

Van itt minden, mi szem szájnak ingere
Fotó: Böröcz Nikolett

 

A friss levendula és a csokrok mellett igazi finomságok várják a Levendulás Dám Farmra betérőket. Mindez rendkívül csábítóan hangzik, de azt kevesen tudják, milyen rengeteg munkával jár egy ilyen sokrétű mezőgazdasági vállalkozás.

– Hajnali 5-kor kelünk, párom elintézem a másik telepen a fejést, én pedig startolok a sajtkonyhába. Utána rendbe teszem a fehérnemű üzlet körüli dolgokat, ahol szerencsére 17 éve van egy remek kolléganőm, aki tolerálja életem egyéb perifériás tevékenységét. Futom a napi köröket, késő éjszaka dőlök csak ágyba. Olyankor néha átvillan az agyamon, hogy atyám, tényleg ilyen lovat akartam magamnak? De mire válaszolni tudnék, mindig elnyom az álom, és reggel azzal nyitom ki a szemem, hogy itt egy újabb szép nap, hajrá, előre! Végre paraszt vagyok, nincs az a pénz, amiért elcserélném az életem.

Isteni házi szörpök és lekvárok a Levendulás Dám Farm kínálatából: ezek a finomságok Korcsolán Zsuzsi keze munkáját is dicsérik
Fotó: Böröcz Nikolett

Lesz, aki tovább viszi a farmot

– Lehet, hogy nem fogom örökké bírni ezt a tempót, de nem tartok a jövőtől: bármikor helyembe tud lépni a lányom, Lili. Ő ugyanezen beállítottsággal rendelkezik és a mezőgazdaság-állattenyésztés szerelmese. Benne látom az utódlást.

Böröcz Nikolett lánya, Lili lehet az utód
Fotó: Kiss Bianka Photograpy

Forrás: Ripost.hu
Nyitókép: Stadler István Photography

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva