Góz Lilla / sonline.hu | 2021.12.19. 18:00
Fedélzetre! Elkezdődött a balatoni hajósok oktatása
Tudtad, hogy egészen mást tanulnak a folyami hajósok, mint a balatoniak? És azt gondoltad volna, hogy nekik decemberben kezdődik a tanév?

Megkezdődött a hajózási technikus képzés Siófokon. Hétfő óta tizenhárom diák készül a februári ágazati alapvizsgára a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában.

A hiánypótló képzés célja, hogy a balatoni hajózási társaság utánpótlását biztosítsa. – A tizenhárom tanulónk Siófok és környékéről érkezett, de van köztük balatonedericsi, keszthelyi, fonyódi és mezőszentgyörgyi is – mondta el Kispéter Sándor, a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

Fotó: Németh A. / sonline.hu

– Van olyan diákunk, aki jelenleg is a Bahartnál dolgozik, s olyan is, aki hajós családból származik és szeretné ezt a pályát továbbvinni.

A képzésre érettségivel, egészségügyi alkalmasságival és úszástudással lehetett jelentkezni. Most az elméleti oktatás zajlik, az alapvizsga után pedig a Balatoni Hajózási Zrt.-nél folytatódik az elméleti és a gyakorlati oktatás. A képzést második alkalommal indították el azzal a céllal, hogy a balatoni hajózási társaság számára utánpótlást neveljenek, ugyanis a gyakorlati képzőhelyek száma jelentősen csökkent és a hajózási vállalkozásokhoz egyre kevesebb képzett fiatal jelentkezik.
– Hajózási technikus szakképesítés kizárólag a budapesti Magyar Hajózási Szakközépiskolában volt megszerezhető, itt a folyami hajózást sajátíthatták el, míg nálunk a képzés a teljes belvízi hajózásra koncentrál már második éve – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva