likeBalaton.hu | 2020.11.15. 07:00
Finoman, kecsesen engedték vízre a Helka hajót – Videó!
Parti szemlén vett részt a Balaton egyik legrégebbi hajója. Jövőre ünnepelheti 130. születésnapját a Helka. Videón mutatjuk a szemle utáni vízrebocsátást.

A gépkocsik műszaki vizsgájához hasonló parti szemlén vett részt a napokban Siófokon a Helka. Ez a hatóság által előírt időszakos feladat, amikor a hajó víz alatti részeit is tüzetesen átvizsgálják.
A Balatoni Hajózási Zrt. Facebook oldalán osztotta meg a visszaengedés pillanatát.

 

Parti szemle után újra a vízen a Helka nosztalgiahajó! A Balaton egyik legidősebb hajója 2021-ben ünnepli 130. születésnapját.? Ki utazna vele szívesen jövő nyáron? Kezeket fel!?

Posted by Balatoni Hajózási Zrt. on Thursday, November 12, 2020

 

A 120 férőhelyes Helka a Balaton egyik legrégebbi nosztalgiahajója. Az 1891 júniusában vízre bocsátott Helka, és testvérhajója a Kelén, egy balatoni legenda szerelmespárjáról kapták a nevüket.

A Helka nosztalgiahajó többszöri átépítés, modernizálás után is megtartotta a XIX. század végére jellemző külső kialakítását, formavilágát, a reformkori hangulatot idéző belső térét.
Meglepő, hogy ezt a szép hajót 1977-től üzemen kívül helyezték, selejtezésre várt. A hajóból presszót alakítottak ki Balatonfüreden, a 71-es út mellett, majd diszkót alakítottak ki belőle. Az 1981-ben bemutatott Pogány Madonna című film egyes bunyós jeleneteit is ezen a „diszkóhajón” forgatták.

1994-ben a MAHART Balatoni Hajózási Kft. ( a Bahart elődje) visszavásárolta a hajó maradványait a balatonfüredi önkormányzattól, és a Kelén mintájára helyreállították.

A hajó 2021-ben ünnepli 130. születésnapját.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva