Szaniszló Hajnalka | 2024.05.09. 08:00
Halott Pénz – Járai Márk: a teljes gyerekkoromat meghatározta a Balaton
Járai Márk a borkultúráról, a gyerekkorában átélt balatoni viharokról és a Halott Pénz badacsonyi alkotótáboráról is mesélt.

– Hogyan született a balatoni Halott Pénz-alkotótábor ötlete?
– Felmerült bennünk, hogy szeretnénk a Puskás előtt kihozni néhány új dalt és szerettünk volna közösen alkotni, csapatépítő-jelleggel. Pár napra leköltöztünk Badacsonyba, és nagyon koncentráltan, előre meghatározott koncepció szerint dolgoztunk.

– Miért ezt a balatoni helyszínt választottátok?
– A Badacsonyhoz és a borkultúrához is szorosan kötődöm, az északi part a szívem csücske, így kerültünk egy kedves ismerősöm vendégházába Badacsonytördemicre, ahol fel tudtuk építeni a stúdiót is.

Járai Márk
Fotó: Halott Pénz

– Milyen volt a hangulat és mennyiben inspirált a természeti környezet?
– Csodálatos a panoráma és nyugodt körülmények között tudtunk dolgozni. Ötnaposra terveztük az alkotótábort, de végülis három nap alatt minden dallal elkészültünk.

– Vannak a gyerekkori emlékeid a Balatonról?
– Győrben születtem, de szinte minden nyaramat a Balatonon töltöttem gyerekkoromban. Legalábbis nekem úgy tűnt, hogy teljes nyarakat voltam a tónál, még ha az valójában csak pár hét is volt. A Tulipán üdülőben szálltunk meg balatonlellei Napfény Stranddal szemben. Egész nap más családok gyerekeivel játszottam, a nyakamban a klasszikus műanyag pénztartóval – óriási retró volt. A teljes gyerekkoromat meghatározta a Balaton, és emellett édesanyám is Siófokon él.

Járai Márk gyerekkorában a Balatonnál
Fotó: Járai Márk

– Milyen emléket-érzést idézel fel jó szívvel a gyerekkori balatoni élmények közül?
– Imádtam, amikor jött a vihar a strandon. Felkaptuk a cuccainkat és menekültünk, majd vártuk a hatalmas hullámokat, amelyeket a vihar vetett. Veszélyes volt, de visszatérő jó emlékként él bennem, amit akkor éreztem.

Járai Márk gyerekkorában a Balatonnál
Fotó: Járai Márk

– A Halott Pénz mellett mennyire van időd kikapcsolódás-jelleggel élvezni a Balatont?
– Olykor a fesztiválokon túl is megyünk a családdal a Balatonhoz – vonattal egészen könnyen el tudunk jutni a tó bármely pontjára. A fonyódi kutyás strandot szívesen látogatjuk, Dávidnak is van lenn egy kis nyaralója, illetve tihanyi barátaimhoz is igyekszem időnként eljutni. Cseh Tamás szerzőtársa, Bereményi Géza nyaranta Ábrahámhegyen lakik, s mivel vele is dolgozom együtt, előfordult már, hogy nála is vendégeskedtem.

– Fiatal felnőttként a barátokkal hogyan telt az idő a Balatonnál?
– Nagyon élvezem, amikor kibérelünk egy vitorlást, kihajózunk, élvezzük a vizet, a borozást, a barátok társaságát és sokat nevetünk.

– Szorosabb kötődésed is van a balatoni borkultúrához.
– Komolyabban is foglalkozom a gasztronómiával és a borászattal. Lehetnék akár sommelier is, mivel elvégeztem több, borral és párlatokkal kapcsolatos képzést, de maradok a kóstolásnál, és igyekszem mindig naprakész lenni a témában. A Balatonnál is a badacsonyi régió a kedvencem.

Járai Márk a Balatonnál
Fotó: Járai Márk

– Melyik az a balatoni borászat, amelyet kiemelkedően minőséginek tartasz?
– Hegymagason Török Csabi (2HA) borait kifejezetten jónak tartom. Ő a közelmúltban kezdett el olívabogyó-termesztéssel is foglalkozni, amelyben szintén sikereket ért el.

– Egy balatoni koncertélmény, amely azonnal eszedbe jut.
– Az egyik kedvencem volt a Strandos Tábortűz-színpad, amelynek a házigazdája is voltam, segítettem a fellépők összeállításában. A tábortűz-feeling intimebb atmoszférát kölcsönzött a minimál hangszereléssel, gyakran egyszálgitárral előadott koncerteknek.

Fotó: Tábortűz Járai Márkkal a 10 nap Strand Fesztiválon Fotó: 10 nap Strand hivatalos/Mudra László, Rockstar Photographers

Fotó: Tábortűz Járai Márkkal a 10 nap Strand Fesztiválon
Fotó: 10 nap Strand hivatalos/Mudra László, Rockstar Photographers

– Tervezitek, hogy a jövőben visszatértek a Balatonhoz alkotótáborozni?
– Rendkívül motiváló volt, szóval biztosan megismételjük a balatoni session-t.

Június 8-án a zenekar a Puskás Arénában ünnepli a Halott Pénz fennállásának huszadik évfordulóját. Már lázasan készülődnek az eseményre, amelyhez kapcsolódóan Járai Márk azt mondta, hogy reggelente – mintha munkába mennének – a próbaterembe vezet az útjuk, s egész nap azon dolgoznak, hogy a jubileumi koncert sikeres legyen. Járai Márk saját bevallása szerint ő nagyon izgul, ugyanakkor már várja is a fellépést.

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Halott Pénz

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva