likeBalaton.hu | 2023.07.17. 10:00
Hőségriadó és hőguta: így segíthetjük a madarakat és az állatokat
A nyári hőség különösen megterhelő lehet nem csak az emberek, hanem a vadon élő és háziállatok számára is. Fontos, hogy mindannyian hozzájáruljunk a természet védelméhez és segítsünk, ahol csak tudunk. Ebben a cikkben néhány hasznos tippet adunk, hogy milyen teendőink vannak, ha hőgutát kapott madarat vagy kisállatot találunk.

Madarak hűtése hőség esetén

A hőségriadó idején a madarak is szenvednek a hőtől, és sajnos ők is kaphatnak hőgutát. Ha egy bódult, bágyadt madarat találunk, az alábbiakat tehetjük:

Hűsítsük le a madarat: Vigyük a madarat hűvös, nyugodt és stresszmentes helyre. Fokozatosan kezdjük el hűteni a testét. Egy rongyot alaposan vizezzünk be és azzal tekerjük körbe a madár testét.

Nedvesítsük a tollazatát: Ha csak víz áll rendelkezésünkre, ne kezdjük el hideg vízzel itatni a madarat vagy csap alá tartani, hanem szép lassan kezdjük el átnedvesíteni a tollazatát.

Fiókák esetében: Az itatást ne kíséreljük meg sem fecskendőből, sem pipettából, hanem az ujjunkat vízbe mártva arról csepegtessünk a madarak csőrére (és nem a csőrébe).

Felnőtt madarak esetében: Tegyünk tálkába középhőmérsékletű vizet és hagyjuk, hogy a madár magától igyon belőle. Ne erőltessük, ha nem akar inni.

A hőguta veszélyes állapot, amely a madarak és más állatok számára is halálos lehet. Ha találunk egy madarat, amelyet hőguta érhetett, mihamarabb vegyük fel a kapcsolatot állatorvossal vagy egy vadállatmentő szervezettel.

https://www.facebook.com/fioka.es.madarmentes/

 

Háziállatok hűtése hőség esetén

Ha háziállatunkat látjuk bágyadtnak, nyugtalannak, esetleg hányingert, túlzott lihegést, remegést, koordinációs zavarokat észlelünk, hőguta állapotára gyanakodhatunk. Ilyen esetben:

Vigyük hűvös helyre. Helyezzük az állatot hűvös, árnyékos helyre, lehetőleg huzatba.

Itassuk. Kínáljuk meg friss vízzel, de ne erőltessük, ha nem akar inni.

Hűtsük le fokozatosan. Használjunk langyos vizet, ne hideget! A hirtelen hőmérsékletváltozás sokkot okozhat. Nedvesítsük be az állat bundáját, különösen a hónalj és a has tájékát, majd fokozatosan hűtsük.

Fontos az azonnali állatorvosi segítség. A hőguta súlyos esetben azonnali állatorvosi beavatkozást igényel, ne kísérletezzünk otthoni gyógyítással!

A hőségriadó időszakában kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk környezetünkben élő állatokra, legyenek azok háziállatok, vagy vadon élő állatok. A kis odafigyeléssel és gondoskodással életeket menthetünk. Például tegyünk ki vizet – és gyakran cseréljük is – egy tálban a kertbe, erkélyre. Boldogan fognak inni és fürdőzni a közelben lévő állatok.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva