Krausz Andrea | 2023.05.26. 10:00
Ilyen sem volt még a Balatonon! Jóga egy hatalmas katamaránon
Naplemente, nyáresti illatok, ringatózás a Balaton közepén és jógagyakorlatok. Egyedülálló hajókázásra invitálják az érdeklődőket a Siófokról induló Badacsony katamaránon. Első alkalommal hirdették meg a „Jóga a fedélzeten” elnevezésű programot.

2023. május 31-én egy kicsit eltávolodhatunk a mindennapok zajától. A Balaton vizén ringatózva gyakorolhatjuk a jógát a Badacsony katamarán fedélzetén. Ezúttal csak a jógázók lesznek a hajón. A program során a balatoni naplemente fényében úszhatunk az ászanák között, majd vezetett relaxációval csendesítjük le elménket.

Az esemény ötletgazdája a siófoki Biró-Palotás Edina, a Sió-Heal stúdióvezetője, okleveles edzője és jógaoktatója. Őt kérdeztük a részletekről.

Biró-Palotás Edina siófoki jógaoktató ötlete alapján indult el az első Jóga a fedélzeten elnevezésű program
Fotó: Biró-Palotás Edina – hivatalos

 

– Úgy gondolom, hogy egy Balatonon közlekedő katamaránon még sohasem látott senki ennyi embert egyszerre jógázni. Honnan jött az ötlet?
– Siófoki lányként mindig különleges kötődést éreztem a Balaton iránt. Már gyerekként is megnyugtatott a látvány, a parton azóta is mindig elfog egy érzés, hogy „hazaértem”, pontosan ott vagyok, ahol lennem kell. Évek óta vezetek gyakorlásokat a Balaton partján és SUP deszkán, de így most a vízen még beljebb merészkedhetünk. Mindig keresem az új lehetőségeket, igyekszem a stúdióban, a Sió-Healben, és azon kívül is minőségi programokat szervezni a vendégeimnek. Megkerestem a Balatoni Hajózási Zrt. szakembereit az ötlettel, és szerencsére nagyon nyitottak voltak a programmal kapcsolatban, gördülékenyen mentek az esemény előkészületei.

– Milyen típusú jóga lesz? Mit lehet tudni róla?
– Alapvetően gerincjóga gyakorlásra lehet számítani megfűszerezve egy kis áramló flow-val. A gerincjóga egy úgynevezett alkalmazott jógairányzat, úgy szoktam fogalmazni, hogy tulajdonképpen egy keleti gyógymód a nyugat „betegségeire”. Életmódunkból fakadóan mindenkinek jó szívvel ajánlom.

– Hallhatnánk részleteket? Miben rejlik a program különlegessége?
– A jógához csak önmagadra és esetleg egy matracra van szükséged, szinte bárhol gyakorolhatod, minden alkalom különleges. Nincs két ugyanolyan jógázás, mert a mozgásunkban visszatükröződik a pillanatnyi testi-lelki állapotunk. Nem minden nap van alkalmunk egy hajó fedélzetén gyakorolni. Úgy vélem, a helyszín, valamint a páratlan balatoni naplemente teszi még egyedülállóbbá a programot.

A Badacsony katamarán fedélzetén zajlik a Jógagyakorlás május 31-én
Fotó: Bahart – hivatalos

 

– Korábban és most is rendszeresen szervezel vízparti jógaórákat. Miért jó ez, mit érzel közben?
– Nehéz szavakba önteni, kicsit olyan, mint amikor az erdőben sétálsz, a szabadság érzeten túl minden porcikádat átjárja egyfajta nyugalom, csendes harmónia. A parton és a vízen is mindig jár a levegő, van egy kis fuvallat, valahogy könnyebb lélegezni, létezni.

– Visszatérve a Jóga a fedélzeten elnevezésű eseményre. Kezdők is részt vehetnek rajta?
– Abszolút. Nem véletlenül hívjuk jógagyakorlásnak. Nincsenek tökéletes ászanák (sokezer éve ismert testtartások, pózok) mindenki a saját érzésével, saját határaival dolgozik. Én egy utat mutatok, mindenki addig jön, ameddig abban a pillanatban tud, és természetesen mindig felajánlok könnyítéseket, alternatívákat egy adott pózhoz. Fontos, hogy ne ostorozzuk magunkat, ha alkalmazzuk ezeket, hiszen mindenből tanul a test, mindent felhasznál. A jóga eszköztára hatalmas, mindenki a saját útját járja be a fejlődése során.

– Férfiak, családok is mehetnek a hajóra jógázni?
– Általánosságban elmondhatjuk, hogy a férfiak izomzata kötöttebb. A jóga ászanák egyszerre erősítik és nyújtják az izomzatot, és nagy hangsúlyt fektetünk a mobilizálásra (ízületi mozkékonyság fokozására), ezért számukra különösen ajánlott. Úgy vélem szuper közösségi program, és mivel nincs életkorhoz kötve, az egész családnak egy maradandó közös élmény lehet.

– Hogyan zajlik az esemény?
– Május 31-én, szerdán este 18.45-kor találkozunk a siófoki kikötőben, innen indul és ide is köt majd ki a hajó. Érkezéskor átadjuk az sportpólókat, mely szuvenír és hasznos ajándék is egyben, majd mindenki elfoglalja helyét a fedélzeten. Az illóolajos ráhangolódást követi a gyakorlás, melyet relaxációval zárjuk. Ezt követően is lesz lehetőség illatolni, illetve aki nyitott rá, megismerkedhet a doTERRA eszenciákkal, melyeket én is használok, illetve frissítőkkel is várjuk a résztvevőket.

Vízcsobogás, naplemente és nyugalom jóga közben Siófokon
Fotó: Biró-Palotás Edina – hivatalos

 

– Hogyan étkezzenek előtte a résztvevők? És mit vigyenek magukkal?
– Nagyjából 2-3 órával előtte már lehetőleg ne étkezzünk, vagy csak valami könnyű nassolnivalót. Viseljünk kényelmes, mozgáshoz alkalmas ruházatot, legyen velünk egy pulóver a relaxációhoz, illetve jógamatracot feltétlenül hozzunk magunkkal.

– Miért érdemes jógázni? Milyen hatása van stresszes életünkre?
– Úgy gondolom nem véletlen, hogy ahogy egyre jobban fókuszba került az egészségtudatosság, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga is, szinte már divat lett. A fizikai aktivitáson túl (saját testsúlyos gyakorlatai által rendkívül hatásos alakformáló mozgásforma) a pszichére és a lélekre gyakorolt hatása is vitathatatlan. A stúdió névválasztásával (Sió-Heal) is ezt szerettem volna közvetíteni: egy hely ahol test és lélek együtt töltődhet. A jóga során végzett légzőgyakorlatok által harmóniába hozzuk a testet, lecsendesítjük elménket. Bízom abban, hogy sikeres lesz a „Jóga a fedélzeten”. És ha lesz rá lehetőség mindenképp szeretném rendszeresíteni. Nagyon boldog lennék, ha balatoni hagyománnyá nőné ki magát.

Nyitókép: Biró-Palotás Edina – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva