likeBalaton.hu | 2022.10.20. 16:00
Ingyenes Kálmán Imre-programokat rendeznek Siófokon
A világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepli Siófok. Öt napon át tart a XV. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozata.

A Kálmán Imre 140 emlékév októberi programjain kiállításmegnyitóval, tematikus városi sétával, zenés színházi előadásokkal és egy ünnepi gálával várják az érdeklődőket.

A „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” című programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre,

amely gazdag programválasztékot és ingyenes látogathatóságot tesz lehetővé – tájékoztatott Siófok Önkormányzatának Kommunikációs és Turisztikai Irodája.

Kálmán Imre 140 emlékév

A 2022-es év különleges Siófok életében: idén ünneplik Kálmán Imre, a város díszpolgára, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet kap Siófok kulturális életében Kálmán Imre munkássága, a korszak miliője és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfaja.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett, amely 1908-ban került bemutatásra. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924), vagy A chicagói hercegnő (1928).

Archív fotó Kálmán Imréről, az Emlékházból
Fotó: Krausz Andrea

Kálmán-bonbon is készül

A Kálmán Imre 140 emlékév kiemelt rendezvényhete a „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” XV. Kálmán Imre Emléknapok október 24-28. között, ahol egyedi, tematikus programkínálattal várják a közönséget. Nemcsak operett dallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, kiállításokkal, tematikus sétával is készülnek a vendégek számára.

A rendezvénysorozat alatt fény derül a Kálmán-bonbon titkára is, melyet Leányvári Krisztina cukrászművész álmodott és alkotott meg Siófok városának.

Kálmán Imre-bobon is készül az Emléknapokra
Fotó: siofok.hu

Operett és gálaműsor minden este

A Kálmán Imre Művelődési Központban (KIMK) kiállításmegnyitóval indul az emlékhét, amelyen megtekinthető Kálmán Imre és családja képeken, a korabeli Siófok és a siófoki élet, valamint a Kálmán Imre emlékplakettel kitüntetett művészek kézlenyomata.

A KIMK színháztermében esténként előadásokkal és operett gálaműsorral várják a nézőket.

Többek közt a HADART Színház élőzenés előadása, a Magyar Zenés Színház előadása, Monarchia Színház előadásában a 120 perc a Föld körül című operett (Kero produkció) lesz látható, valamint fellép az Apáti Dixieland Band, akik jazz stílusban adják elő Kálmán Imre híres műveit.

Zelinka Tamás zenetörténész előadásában ismerhetik meg a sokszínű Kálmán Imrét, valamint „A Mondén hangulatban” című kiállítás keretében a korabeli fürdőéletet is bemutatják a BRTK Könyvtárban.

Ma Emlékház Kálmán Imre szülőháza Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

 

A Kálmán Imre Emlékházban kiállítás, tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve, múzeumpedagógiai foglalkozás várja a látogatókat, szintén az Emlékház szervezésében az „Operettkirály” tematikus városnéző sétára invitálják a vendégeket.

Az Emléknapok ideje alatt Operett Expressz – városnéző kisvonat közlekedik, melyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

Nyitókép: siofok.hu – hivatalos

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva