Bólyi Alexandra | 2018.07.13. 16:00
Jöhet a napfürdő!
Idén megtréfált minket az időjárás, korán érkezett a meleg, napos idő, de a főszezon egy részében sok volt a hűvös, viharos napok száma. A bőrnek szinte nincs is ideje felkészülni az időjárásváltozásra, ezért óvatosan, körültekintően feküdjünk ki a napra.

Ha volt lehetőségünk korán elkezdeni a napozást, de az időjárás miatt ki kellett hagynunk pár hetet, akkor tegyünk úgy, mintha először feküdnénk a napra. A legfontosabb a fokozatosság, elég 10-15 perc, az így kapott szín már nyújt némi védelmet a bőrnek. Használjunk fényvédőkrémet, a világos bőrre minimum 30 foktoros naptejet, az gyerekeknek és az érzékeny bőrűeknek, illetve akiknek sok anyajegyük van mindenféleképpen az 50 faktoros naptej ajánlott.

A krémek, naptejek, spray-k használata nemcsak napozás előtt szükséges, de gondoskodni kell a fényvédelemről a hétköznapokban is. Kirándulások alkalmával, amikor lengébben öltözködünk, de akár a buszt várva, kocsiba ülve, ahol éri a bőrünket a napfény könnyen leéghetünk. Legérzékenyebb testrészeink az arc, az orr, az ajkak, a végtagok, de lábunk is.

A táplálkozás is fontos
Napozás előtt körülbelül 1 hónappal már érdemes még több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint amennyit szoktunk, főképp azokat, amelyek béta-karotint tartalmaznak (pl. sárgarépa, brokkoli, zeller, narancs, paradicsom), ez nem csak elősegíti a barnulást, de némileg véd a leégéstől is.

Kellemetlen következmények
Az egyik leggyakoribb panasz a hétköznapi szóhasználatban napallergiának nevezett kellemetlen, erősen viszkető kiütés. Legtöbbször az első napozások idején alakul ki, de más esetekben a nyár folyamán többször is visszatérhet. A valódi napallergia szerencsére ritka, súlyos esetben csalánkiütés, hólyagosodás jelenhet meg.

Vannak olyan anyagok, főként növényi nedvek, kivonatok, amelyek a bőrre kerülve önmagukban nem okoznak allergiás reakciót, de fény hatására mégis erőteljes tüneteket produkálhatnak viszkető apró göbcsék, de akár másodfokú égésre emlékeztető, nagy, hólyagos kiütések formájában. Ha gyógyszert kell szednünk, olvassuk el a betegtájékoztatót, hogy van-e fényérzékenyítő mellékhatása.

Kezdjük a barnulást szoláriumban?
Sokan azt gondolják, hogy a mesterséges barnulással megtarthatják a korán szerzett színüket. A szakemberek szerint hiába az uniós szabvány, amely lecsökkenti az UVB mennyiségét a szoláriumokban, de a túl erős UV sugárzás továbbra is kárt okoz a bőrnek. A külső jelek lehetnek a bőr korai öregedése, a nagymértékű ráncképződés, vagy a fokozottabb pigmentáció is. Ennek oka, hogy roncsolódik a bőrsejtek DNS-e, így nagyobb az esély a bőrrák kialakulására. Itt is a lényeg, a megfelelő mennyiség és persze a minőségi gépek használata.

Napozás előtt kozmetikai kezelés
Előrelátó nőknek és férfiaknak érdemes felkészíteni a bőrüket a napsütésre, mert a tiszta arcbőr jobban viseli a napot, a szabad levegőt. Az erősen mitesszeres, pattanásos bőr esetében ugyanis előfordulhat, hogy az aknék begyulladnak a nap hatására, illetve úgymond besülnek. Az így keletkezett hegek pedig akár tartós nyomokat is hagyhatnak maguk után. Vagyis ha valaki szép, egyenletes arcszínre vágyik, érdemes idejében ellátogatni a kozmetikushoz.

„Enyhébb esetben akár jót is tehet a napfény a pattanásos bőrnek, de sokszor ez közel sem elegendő. Kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében a speciális kozmetikai kezelések hozhatnak jó eredményt, de tudni kell, hogy ezek kúrában a leghatékonyabbak. A gyulladt, pattanásos bőr tisztítását, a mitesszerek eltávolítását olyan alapvető lépésként kell értelmezni, amely lehetővé teszi, hogy a felpuhított bőrön, a kitáguló pórusokon keresztül megtisztíthassuk a gyulladt aknés területet. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül” – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa.

Szöveg: Bólyi Alexandra

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva