Góz Lilla | 2023.08.01. 10:00
Kedvelt úti cél volt a magyar tenger júliusban
Ha hétvégén kánikula van, akkor sok a vendég a Balatonnál. A főszezon felén túl vagyunk, s eddig több mint hétszázezren érkeztek a magyar tengerhez. Az éttermek és szállásadók adatai szerint a turisták többsége magyar, kevés a külföldi vendég.

Míg a korábbi idényekben az ebédidő, idén a vacsoraidő a legforgalmasabb az egyik fonyódi étteremben. A vendégeik nagyon kedvelik a kézműves hamburgert, valamint a halételeket és a frissensülteket. – Alaposan megnézik az ételek árát a hozzánk betérők, ez nemcsak az előszezonban volt így, hanem a főszezonban is jellemző – mondta Torma Zoltán, az egyik fonyódi étterem tulajdonosa. Hozzátette, a legtöbb vendég családosan érkezik hozzájuk, többségében magyarok, de nem ritka a német, osztrák, lengyel és cseh turista sem.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A vendéglős elmondta, náluk főszezonban az egész család dolgozik. – Már tavasszal jöttek hozzánk próbanapra fiatalok, szerencsére nincs nálunk munkaerőhiány – mondta. – Ráadásul gépiesítettük a konyhát, így jóval hatékonyabban tudunk dolgozni – emelte ki Torma Zoltán. Megjegyezte: eddig a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal csökkent a vendégforgalmuk. Azt tervezik, hogy augusztus 20-án nem zárnak be, hanem ősszel is nyitva lesznek legalább péntektől vasárnapig.

– Volt olyan hétvégi nap, amikor a Napfény strandra látogatók száma meghaladta az ötezret – mondta el Kenéz István, Balatonlelle polgármestere. Hozzátette, a jegyárakat 1200 forintról 1500 forintra emelték. – A tavalyihoz hasonló forgalmat tapasztalunk, főként a hétvégéken van rengeteg turista a településen – jegyezte meg a polgármester.

Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa is elégedett a júliussal és a főszezon második fele miatt sem aggódik. – Augusztusra van hétköznaponként egy-két szabad helyünk, azon kívül telt házzal üzemelünk egész nyáron – mondta el. Hozzátette, a vendégek többsége három éjszakát tölt el náluk, a legtöbben hazai vendégek, tíz százalék alatti a külföldiek száma. Sem vendégnek, sem vendéglátónak nincs oka panaszra: a balatoni főszezonban eddig hétszázezren érkeztek a tóhoz.

Hétszázezer turista érkezett eddig

A Balatonhoz a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég érkezett, nekik köszönhetően június elseje és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Kiemelték, jó főszezoni hajrát ígér a foglalások alakulása is, a nyár hátralévő részére további 1,3 millió éjszakát regisztráltak már a szálláshelyek. A legtöbb foglalást Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros és Zamárdi szálláshelyein regisztrálták. A forgalom 73 százalékát hazai turisták adták, de a Balaton külföldi vendégforgalma 14 százalékkal múlta felül eddig a tavalyit. Július közepéig a balatoni szálláshelyi bevételek csaknem 8 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkor mért értéket, megközelítve a 22 milliárd forintot.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva