Krausz Andrea | 2018.08.21. 08:01
Kenyér- és borszentelés Siófokon
Kenyérszenteléssel és a város borának megválasztásával ért véget Siófokon a Bor és Kenyér Ünnepe.

Fesztiváli forgatag, koncertek, gyerekjátékok és persze borok várták a vendégeket öt napon át a siófoki hajóállomás melletti területen, ahol idén is megrendezték a Bor és Kenyér Ünnepét. A balatonszabadi Pap Pince kínálatában két nappal korábban szüretelt chardonnay must is kapható volt, ami egy kis szódával mennyei üdítőnek bizonyult.

Az esemény augusztus 20-án zárult, az ünnepnapon is sokan összegyűltek a hagyományőrző programokra. A várossá avatásának 50 éves évfordulóját ünneplő Siófok folyamatos programkavalkáddal szeretné emlékezetessé tenni a jubileumot. A városi ranggal majdnem egyidős, egészen pontosan 55 éves Balaton Táncegyüttes is kiveszi a részét az ünneplésből. Augusztus 20-i műsorukban együtt ropták a színpadon az idősebb, de ma már nem aktív, valamint a fiatal táncosok.

Itt látható egy részlet a műsorukból:

A nagy népszerűségnek örvendő együttes tagjai a műsor végén a nézőket is megtáncoltatták.

Régi hagyomány Siófokon az ünnepi kenyérszentelés. Ezúttal is ökumenikus eseményre került sor, melyen Lengyel Róbert polgármester és a képviselő-testület tagjainak jelenlétében Kisiván Csaba, a Siófoki Római Katolikus Plébánia káplánja, Bartha Béla, a Siófoki Református Egyházközösség lelkésze és Lampért Gábor, a Siófoki Evangélikus Egyházközösség lelkipásztora mondott áldást és megszentelték a kenyereket és a borokat.

A szentelés után bárki megkóstolhatta a siófoki pékek által készített új kenyeret.

A színpadon kihirdették a Város bora verseny győzteseit. A képviselők által elbírált és győztesnek kiválasztott nedűk között nem volt siófoki, de sajnos a pavilonoknál is jórészt csak a környékbeli termelők borait lehetett kóstolni.
A Város borát reprezentatív eseményeken ajándékozzák oda a vendégeknek, ezért nagyon fontosnak tartotta a képviselő-testület tagjaiból álló bíráló bizottság, hogy kiváló termék kerüljön ebbe a körbe.

2018-ban vörösbor kategóriában a szekszárdi Bodri Pincészet 2015-ös kékfrankosa lett a győztes. A fehérborok között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok és pincészet 2017-es Sauvignon Blanc-ja nyert és különdíjat kapott a kéthelyi Kristinus Borbirtok 2017-es sárga muskotálya.

A Sió összeköti Szekszárdot és Siófokot és a Dél-balatoni Borvidék nedűi is jelen vannak a válogatásban, emelte ki értékelésében Szamosi Lóránt képviselő.

A Bor és Kenyér ünnepének öt napja alatt mintegy 20 fellépő és színes programok várták a vendégeket Siófokon.


Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva