Krausz Andrea | 2023.05.20. 21:08
Kitört a nyár, fürödtek a Balatonban
Lubickoló gyerekek, sétahajózó, fotózkodó turisták lepték el Siófokot. Hirtelen tört ránk a nyárias időjárás, szombaton délután 27-28 fokot mutatott a hőmérő. A Balaton még hűvös, 14 fokos volt, de ez nem nagyon érdekelte a fürdőzőket.

Élénk volt a forgalom szombaton Siófokon, sokan leugrottak ezen a hétvégén, a Balaton nyári fővárosába. Pénteken nagyot fordult az időjárás, és az addig jellemző, esős, kellemetlenül hűvös időszakot felváltotta a kora nyár. Szombaton szinte fülledtség volt, a nyaralótulajdonosok közül sokan napoztak a parton.

A Mala Garden Hotel előtti homokos strandon több kisgyerek is fürdött, és épített homokvárat.

A Balaton hivatalosan 14 fokos, de ezen a kisvizes részen inkább 18-19 fokos lehetett a hőmérséklete.

Fürdőző gyerekek május 20-án Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

Ilyen volt, ilyen lett…

A rengeteg csapadéknak köszönhetően sok víz van a tóban, az őszi homokpadok, szárazulatok eltűntek, évek óta nem volt ilyen magas a víz májusban.

116 centiméteres átlagos vízállást jegyzett ezen napon a Vízügyi Főigazgatóság, ami azért is jó hír, mert nyár végére biztosan nem lesz olyan alacsony a víz, mint 2022-ben volt.

(Vízügyesek számítása szerint a legnagyobb nyári kánikula esetén sem párolog el annyi a tóból, hogy gond legyen.)

Mutatjuk, hogy nézett ki ez a kis öböl 2022 szeptemberében, és hogy néz ki most:

A kép ugyanott készült: Siófokon, a Mala Garden Hotel előtti szabadstrandi részen. A bal oldali 2022 szeptemberében, a jobb oldali pedig 2023 májusában
Fotó: Krausz Andrea

Népszerű a Rózsakert Siófokon

Igazi nyári hangulat volt a siófoki hajóállomáson is.

Sorra érkeztek a motorosok, rengetegen bicajoztak, a Kelén sétahajó fedélzete tele volt utasokkal. Az éttermek, cukrászdák teraszain sokan fogyasztottak.

A Rózsekert is megtelt, Siófok új látványossága vonzza az érdeklődőket. Mindenki szeretne egy jó szelfit lőni a szökőkútnál, melynek fel-feltörő vízsugarai néha eláztatták a rohangáló kisgyerekeket. A szőkőkút környékén alkalmanként felcsendül valamilyen jó a zene, melynek ritmusára programozottan törnek elő a vízcsóvák.

Nyárias hangulat Siófokon május 20-án
Fotó: Krausz Andrea

 

Pünkösd hétvégéjére is sok látogatóra számítanak a déli parti városban, ahol Pünkösdi Rózsaünnep elnevezéssel 4 napos ingyenes programsorozatot szerveznek a hajóállomás környékén. (A programot itt lehet elolvasni!)

Egyébként vasárnap is marad a napos idő, ráadásul jó vitorlázó idő is lesz: 25-35 km/h-s szélre lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25,26 fok körül alakul. Késő este 18 fok valószínű.

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva