R. K. / borsonline.hu | 2020.03.22. 06:00
Kiürültek a parti sétányok
Múlt hétvégén még a nyaralóktól volt hangos a Balaton, fittyet hánytak a koronavírusra. Szerencsére mára mindenki megértette, hogy haza kell menni.

Sok magyar fittyet hányt a kormány azon kérésére, miszerint aki tud, maradjon otthon, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt idehaza. Múlt hétvégén rengetegen a Balatonnál kerestek „menedéket”, mondván: ott biztonságban lesznek a járvány elől, és a jó időt is kihasználhatják. A többség a saját nyaralójában tartott mini vakációt a régen látott márciusi napsütésben – írta a borsonline.hu.

A partok hemzsegtek az emberektől, ez pedig rendkívül veszélyes, hiszen a tömegek jól kedveznek a vírus terjedésének. Mindez a Balaton partján élők körében ko­moly pánikot keltett, a helyi boltok pedig egyáltalán nem voltak felkészülve a rohamra, pikk-pakk elfogyott a készlet.

Pénteken to­vább­ra is valóságos nyári időnek ör­vendhettünk, így a Bors munkatársai ellátogattak a Balaton legforgalmasabb városába, Siófokra, hogy szemügyre vegyék: miért is menekülnek az emberek a Balaton partjára a koronavírus elől. A település főutcája szerencsére szó szerint kihalt. A boltok és éttermek bezártak, alig-alig lézengett valaki az utcákon és a tóparti sétányon.

Múlt hétvégén még tele volt ez a sétány, szerencsére már kong az ürességtől © Végh István

A déli partról észak felé vették az irányt, méghozzá Csopakra, hogy megnézzék, mi ott a helyzet.

Egy-egy párt lehet csak találni a parton © Végh István

 

– Múlt hétvégén jó idő volt, így akiknek nyaralójuk van, azonnal megindultak a Balaton felé. Szerencsére azonban az elrendelt digitális oktatás és a kormány kérése, hogy mindenki maradjon otthon a koronavírus megfékezése érdekében, jobb belátásra bírta őket, és hazamentek – mondja a Borsnak a település vezetője, Ambrus Tibor. – Nem is voltunk felkészülve erre a rohamra. Kétezer helyi él a településen, ami a nyaralókkal gyorsan a duplájára nőtt. Nyáron ez nem gond, de most a boltok sem voltak erre felkészülve, pillanatok alatt kifogyott a készlet. Nekiálltunk a maszkok gyártásának, a héten mindenki fog kapni belőle – mondta el a polgármester.

A csopaki Balaton-part valóságos nyári hangulatban fogadta a Bors munkatársait. A csendet csak néhány szárcsa és vadkacsa rikácsolása törte meg. Egy-egy horgász volt csak a parton, akik látszólag nem félnek a koronavírustól. Sándor és István Pécsről érkezett.

Sándor és István fittyet hány a kérésre, pedig veszélyeztetett korban vannak © Végh István

 

– Itt van nyaralónk, és amíg ilyen jó az idő, maradunk pecázni, fogjuk a pontyokat. Inkább itt vagyunk, mint egy zsúfolt városban. A hétvégén sokan voltak, most szerencsére üres a part – mondták.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva