likeBalaton.hu | 2021.11.16. 12:00
Közel 158.000 tonna érdesítő anyaggal és több, mint 1200 nehézgépjárművel készül a télre a közútkezelő
Hazánk közel 32.000 kilométernyi útján már készül a télre a közútkezelő és tanácsokat is ad a biztonságos közlekedéshez.

Az ország teljes területén téli üzemmódra és 0-24 órás szolgálatra váltott a közútkezelő

A mintegy 32.000 kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek.

A következő hónapokban mintegy 3700 kollégájuk dolgozik váltott, tizenkét órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Több, mint 1200 jármű alkotja a közútkezelő gépparkját

A társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat. Az idei évben jelentősen megújult a cég gépparkja, ugyanis 66 új teherautót és 32 új Unimogot szerezhettek be a szakemberek, melyek a téli időszakban is szolgálatot teljesítenek majd.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Több millió liter és több tízezer tonna érdesítő anyaggal készülnek a télre

A közútkezelő mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen

mintegy 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten.

Ennek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított.

Tudtad, hogy egy munkagép 30-40 kilméteres szakaszon tud beavatkozni?

A közút 95 mérnökségén mérnökségenként 5-10 munkagép dolgozik, egy fordulókör időjárástól és terepviszonyoktól függően akár 2-4 óra is lehet.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hófúvásos szakaszokon hóforgács és hóháló is lesz

Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen 488 kilométernyi útszakaszt érint. Emellett összesen 414 kilométeren hóvédő erdősávok is találhatóak az országos közúthálózat mentén.

Téli gumi és előzetes tájékozódás – figyelmeztetés a biztonságos téli közlekedéshez

A szakemberek

arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra.

Az őszi és téli hónapokban is érdemes a közlekedőknek még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetekről. A téli üzem alatt néhány óránként országos összesítést is publikálnak a szakemberek az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

A balatoni közlekedést érintő fontos információkat NÁLUNK IS MEGTALÁLJÁTOK AZ M7 és a BALATONI KÖZLEKEDÉS fül alatt is.

Illusztráció: Freepik

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva