Kolumbán Tünde/Sonline.hu | 2021.09.14. 16:00
Különleges képek készültek a siófoki festőtáborban
Ismert nagyvárosok képei, különleges látásmódot tükröző portrék vagy éppen csendéletek készültek a siófoki festőtáborban, ahol az elmúlt héten amatőr művészek alkottak nem csak saját örömükre, hanem a Fejér Megyei Szent György Kórház falaira.

Csocsóasztalon hagyott alumínium teáskanna, alkotófelületté avanzsált pingpongasztal és a 70-es évek nyaralásait idéző kerti bútorok egy békés balatoni kertben. Épp így képzelünk el egy bohém festőtábort, ahol nem a körülmények a mérvadók, hanem az alkotás öröme.

Hamisítatlan retro hangulatban festettek a Horváth Péter vezette tábor amatőr művészei egy héten át Szabadifürdőn.

A produktív, akár 20 festmény elkészítésére is képes alkotótól az aprólékos ecsetvonásokkal dolgozó festőig mindenki a közös élmény és az inspiratív légkör miatt jár vissza hosszú évek óta a balatoni táborba, amelynek a Szent György Kórház megboldogult nyarakat idéző üdülője ad helyet. A helyszínért cserébe a gyógyintézmény mindössze fejenként két keretezetlen festményt kér a művészektől, amelyek egy kórházi kiállítást követően az intézmény falaira kerülnek.

 

A művésztábort 25 éve Szakál Antal, székesfehérvári festőművész indította. A kórházi kapcsolat azóta töretlen – tudtuk meg Horváth Pétertől, aki néhány éve vette át a festőtábor vezetői stafétáját. – Az alkotó hétnek korábban nem volt tematikája, Tóni bácsi elvárása korábban csupán az volt, ami az enyém is lett, hogy ne készüljenek szomorú hangulatú képek a kórházi falakra. Idén először azonban azt kérte tőlünk az intézmény új vezetése, hogy egy új kórházi osztály díszítésére ismert városokat fessünk meg – mesélte a táborvezető.

 

London, New York, Moszkva

A művészhét nem oktatótábor, a résztvevők mindannyian gyakorlottak, ugyanakkor tanulnak egymástól és hatnak is egymásra. – Kell ez a kikapcsolódás, feltöltődés, amit a közös munka ad. Mindenki más habitus, más stílusban festünk, ezért sokoldalú az is, amit elleshetünk egymástól – mondta Horváthné Szakál Györgyi. A többségében Fejér megyei alkotók között somogyi művészek is feltűntek. A kaposvári Obornik András régi motorosnak számít a balatoni helyszínen, aki a kórháznak szánt tematikus festménykollekciót többek között egy londoni utcarészlettel gazdagította, míg mások a New York-i Brooklin hidat, Velence csatornáit vagy éppen a Kreml hagymakupoláit festették meg a balatoni nyárutón.

Forrás: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva