likeBalaton.hu | 2023.05.27. 10:00
Lépj ki a mókuskerékből – fejben is: a nyaralás ne a munkáról szóljon!
Nyaralás idején sokan beleesünk abba a hibába, hogy még ilyenkor is a munkánkat helyezzük előtérbe. Megpróbáljuk elvégezni az elmaradt feladatokat, és akár a strandon is állandóan az e-mailjeinket ellenőrizzük. A munkával kapcsolatos gondolatok vissza-visszatérnek, és ellopják a pihenés, a feltöltődés és a szórakozás idejét.

Ha magadra nem gondolsz, akkor tudnod kell azt is hogy, ez a munkahelyi teljesítményeden is meg fog látszani, méghozzá negatívan. Ugyanis fáradtan, kiégetten képtelenek vagyunk új ötletekkel előállni, tartósan és kreatívan koncentrálni.

A kutatások azt mutatják, hogy a pihenés javítja a koncentrációs képességet, a memóriát, a kreativitást és az érzelmi egyensúlyt. Ráadásul a pihenés a munkában is segít: azok, akik időt szakítanak a pihenésre és a feltöltődésre, végül hatékonyabban dolgoznak.

Íme, néhány tipp, hogyan léphetsz ki a mókuskerékből és teheted a nyaralást igazán a pihentetővé.

1. Hagyj fel az e-mailek ellenőrzésével! Ha lehetséges, kapcsold ki az e-mail értesítéseket, vagy állítsd be az automatikus válaszadót. Ha ez nem lehetséges, szánj egy rövid időszakot naponta az e-mailek ellenőrzésére, de korlátozd ezt a minimumra.

2. Tervezd meg a napod! A tervezés segít abban, hogy hatékonyabban használd az időd, és hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pihenésből.

3. Adj magadnak engedélyt a pihenésre! Ne érezd úgy, hogy mindig “termelni” kell. Emlékezz, hogy a pihenés nem lustaság, hanem létfontosságú az egészséges életmódhoz és a munkahelyi teljesítményhez is.

4. Fedezd fel új dolgokat! A nyaralás ideális lehetőség arra, hogy új dolgokat tanulj, új embereket ismerj meg és új helyeket fedezz fel. Ez segít abban, hogy teljes mértékben kiszakadj a munkával kapcsolatos gondolatokból, és új perspektívát nyújt.

5. Pihenj fizikailag is! Fizikai tevékenységek, mint a kirándulás, a jógázás vagy csak egy egyszerű séta a parkban, segíthetnek elterelni a figyelmedet a munkáról, és csökkenthetik a stresszt. A mozgás javítja a hangulatodat és elősegíti az egészséges alvást is, amelyek fontosak a teljes feltöltődéshez.

6. Kapcsolódj ki mentálisan! A nyaralás ideje alatt próbálj meg a jelenben lenni, és élvezd a pillanatot. A mindfulness gyakorlatok, mint például a meditáció vagy a légzésfigyelés, segítenek ebben.

7. Tölts időt a családoddal és barátaiddal! A közös tevékenységek, beszélgetések segítenek elmélyíteni a kapcsolatokat és kiszakítani a mindennapi rutinból.

8. Digital detoxra is szükség van! Próbáld a minimálisra csökkenteni a digitális eszközök használatát. Ha lehetséges, hagyd otthon, de legalább némítsd el a telefonodat, és elő se vedd a laptopodat. Ez segít abban, hogy teljes mértékben a nyaralásra és a pihenésre koncentrálj.

Ne feledd, hogy a munka csak egy része az életednek. Az életedben fontosak a pihenő időszakok is, amikor újra feltöltődhetsz energiával. A nyaralás ideje is legyen ilyen pihenő időszak! Lépj ki a mókuskerékből, és tényleg élvezd ki a nyaralás minden pillanatát!

 Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva