MW | 2023.06.13. 14:00
Levendulás Dám Farm: Íme, az ország legkülönlegesebb levendulaföldje
Csoda kis birodalmat varázsolt a Siófokhoz közeli domboldalra Böröcz Nikolett. A tűzről pattant 49 éves vállalkozó levendulát telepített kéthektáros földjére, közben pedig a szarvastenyésztésbe is belevágott. Bámulatos birtokán dámszarvasokkal együtt nő a levendula…

Levendula illatban úszik a domboldal. Amerre a szem ellát, rendezett sorokban virít a lila gyógynövény. Méhek és pillangók portyáznak a virágfejeken, fáradhatatlanul kóstolgatják a levendula bódító nektárját – írja

a lakaskultura.hu. Az ember azt hinné, ezt a csodás idillt nem lehet fokozni, pedig de! Ezen a farmon ugyanis félig szelíd szarvasok is élnek! S ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük a levendulás szélén húzódó bozótost, biztosan meg is látjuk a kecses dámokat.

A párosítás egyébként csak a tulajdonosnak nem meghökkentő. Igaz, aki kicsit is jobban megismeri Böröcz Nikolettet, hamar rájön, hogy nála bizony merész ötletekből nincs hiány. Kezdjük rögtön ott, hogy alig néhány éve még semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, 18 éves kora óta a kereskedelemben tevékenykedik. Eredetileg Baranya megyéből egy kicsi faluból indult, majd a középiskola elvégzése után egy szerelem miatt keveredett a Balaton környékére, Siófokon nyitott üzletet, egy idő után azonban földre vágyott…

 

Lecsapott a legelőnek mondott dzsungelre

– Nagyon vonzott a természet, és volt egy kihasználatlan vadgazdálkodási technikusi képesítésem. Akár vadász vagy vadőr is lehettem volna. Jelentkeztem a Fiatal gazda pályázatra, itt kitétel volt, hogy a pályázó nem lehet még 40 éves és nem lehet köze a mezőgazdasághoz. Valószínűleg új embereket akartak bevonzani erre a területre – magyarázza Niki a kezdetek kezdetét „2014-ben teljesen újfajta koncepcióval pályáztam, melyben egyszerre valósul meg a gyógynövénytermesztés és vadon élő állatok tartása. Miután megnyertem a pályázati összeget, eladtam egy ingatlant és e két tételből nekivágtam: megvettem egy legelőnek mondott dzsungelt Siófoktól nem messze, Ságvár és Som között. Hamar kiderült, hogy csak úgy nyeli a pénzt a birtok, de akkor már nem volt visszaút.

Szerencsét hozott a Dexter-marha

A nehezen megközelíthető és meredek, bozóttal borított terület igencsak feladta leckét Nikolettnek, aki végül levendulatermesztés és dámszarvas tartás mellett döntött. Mindez talán furcsán hangzik, de ő pontosan tudja, hogy vadfarmokra genetikai és élelmiszeripari célból igenis szükség van. Persze egy ilyen birtok kialakítása nem egyszerű. „A dámok miatt biztonságos kerítéssel kell körbevenni a területet – magyarázza -, ez volt az egyik legnagyobb tétel. Aztán kénytelen voltam rájönni, hogy hagyományos eszközökkel lehetetlen kiirtani a bozótost. Iszonyúnak tűnt a feladat. Egy Angliában élő ismerősöm viszont felhívta a figyelmemet az ír Dexter-marhára, mely tarra rág mindent a területén. A bozótot is.”

 

– Nem kis tortúra révén beszereztem néhány Dextert és csodálatosan működnek! Ez lett az állattartás másik ága a birtokon. A levendulatövek beültetését 2015-ben kezdtük meg, ma már gyönyörűen fejlett az ültetvény. Minden évben ontja a virágot és a pannonhalmi lepárló segítségével több liter olajat ad.

Levendulás élet: nem cserélnék senkivel!

– Amióta ilyen szépen sikerült rendbe tenni a környezetet, a Levendulás Dám Farm látogatható, délutánonként szedd magad-jelleggel lehet itt aratni. „Belépődíj nincs, de szívesen vesszük, ha a látogatók választanak valamit saját termékeinkből: az olaj mellett levendula zsák és párna, finom levendulás lekvárok, szappanok találhatók kínálatunkban. Mi a reggenő forróságban, a nap közepén zárva vagyunk, inkább a kellemesebb hőmérsékletű idősávban fogadjuk a vendégeket – magyarázza Nikolett.

 

A levendula virágjál nagyon sokféle finomság készül. Legismertebb természetesen a levendulaszörp. De a morzsolt levendulából készült illatpárnák szintén népszerűek, Niki levendulás eperlekvárjának pedig párja nincs!

 

Mindez rendkívül csábítóan hangzik, de azt kevesen tudják, milyen rengeteg munkával jár egy ilyen sokrétű mezőgazdasági vállalkozás. „Hajnali 5-kor kelünk, párom elintézi a másik telepen a fejést, én pedig startolok a sajtkonyhába. Futom a napi köröket, késő éjszaka dőlök csak ágyba. Olyankor néha átvillan az agyamon, hogy atyám, tényleg ilyen lovat akartam magamnak? De mire válaszolni tudnék, mindig elnyom az álom, és reggel azzal nyitom ki a szemem, hogy itt egy újabb szép nap, hajrá, előre! Végre paraszt vagyok, nincs az a pénz, amiért elcserélném az életem!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva