2019.06.10. 17:00
Még soha nem indult ilyen erős mezőny a Tour de Hongrie-n
Tizenhat magyar versenyző áll rajthoz a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny siófoki prológján.

Az egyetlen hazai kontinentális csapat, a Pannon Cycling Team hat, illetve a válogatott hét magyar kerekese mellett Dina Márton a spanyol Kometa Cycling Teamben, Alberto Contador csapatában, míg Valter Attila a lengyel CCC Development Team, Rózsa Balázs pedig a luxemburgi Differdange-Geba színeiben indul.

Lovassy Krisztián, a nemzeti csapat tagja várhatóan a rövid és sík szakaszokon, így a négy kilométeres siófoki egyéni időfutamon, illetve a pénteki 69 kilométeres Tiszafüred-Hajdúszoboszló félszakaszon lehet ott az első tízben.

Dina Márton csupán a verseny előtti napon találkozik új társaival, így minden bizonnyal segítőként számolnak vele a Kometánál, ám a hegyi szakaszokon így is megmutathatja, mire képes.

Az összetett végelszámolásánál – akárcsak tavaly – várhatóan idén is Valter Attila lehet a legelőkelőbb helyet megszerző magyar bringás. A 21. születésnapját szerdán ünneplő Valter – aki tavaly második lett a hegyimenők különversenyében – csapata kapitányaként érkezik, és előzetesen az összetett elsőséget célozta meg. Ez azonban rendkívül nehéz lesz számára, hiszen az eddigi legerősebb mezőny áll rajthoz a 40. Tour de Hongrie-n.

Míg 2018-ban két versenyző mondhatta el magáról, hogy rajthoz állt háromhetes körversenyen – együtt összesen 9 Girón -, addig az idei előzetes nevezési lista 19 kerekese együttesen 94 Grand Tour-viadalon vett részt: 57 Giro d’Italia, 16 Tour de France és 21 Vuelta a Espana tapasztalata áll mögöttük.

A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő, 2.1-es kategóriájú viadalon 19 csapat – köztük négy prokontinentális sor – 132 kerékpárosa vág neki a 890 kilométeres össztávnak.

Két korábbi győztes lesz ott a mezőnyben: a 2015-ben első luxemburgi Tom Thill, valamint a címvédő olasz Manuel Belletti.

Utóbbi remek formában érkezik, az egy hete zárt Giro d’Italián négy szakaszt is az első tízben fejezett be, míg a szicíliai körversenyen elsőként zárt a sprinterek vetélkedésében. Idén viszont – a tavalyi versenytől eltérően – lesz klasszikus hegyi befutó, a Kékestetőn záruló szakasz pedig az emelkedőkön jól teljesítőknek kedvez az összetettben.

A magyarokon kívül ilyenből is akad a nevezettek között, hiszen a Neri Sottoli színeiben ott lesz Giovanni Visconti, aki 2013-ban két szakaszt is nyert a Giro d’Italián, két évvel később pedig elsőként zárta a hegyi pontversenyt. A háromszoros olasz bajnok, 36 éves kerekes várhatóan versenyben lesz a Tour de Hongrie összetett dobogójáért.

A viadal megtekintése mellett az érdeklődők a hét során különböző kísérőprogramokon vehetnek részt. Így például szerdán 11 órától a Kometa Cycling Team tulajdonosa, Alberto Contador és a sportigazgató, Ivan Basso tart közönségtalálkozót a velencei rajt előtt, majd ugyanazon a napon az AmaTour Pilis keretein belül a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz klasszissal tekerhetnek együtt a vállalkozó szelleműek.

A verseny minden szakaszát élőben közvetíti az M4 Sport, az Eurosporton pedig a napi összefoglalók mellett a hétvégi két szakaszt sugározzák élőben több mint 150 országban.

Olvass tovább, itt találod korábbi cikkeinket a Tour de Hongrie kapcsán.

A Tour de Hongrie csapatai:

prokontinentális:
Cofidis Solutions Credit (francia), Androni Giocattoli-Sidermec (olasz), Israel Cycling Academy (izraeli), Neri Sottoli-Selle Italia-KTM (olasz)

kontinentális:
Kometa Cycling Team (spanyol), Pannon Cycling Team (magyar), Adria Mobil (szlovén), Team Novak (román), CCC Development Team (lengyel), Elkov-Author (cseh), Team Coop (norvég), AC Sparta Praha (cseh), Bike Aid (német), EvoPro Racing (ír), Dukla Banska Bystrica (szlovák), Team Bridgelange (ausztrál), Differdange-Geba (luxemburgi)

válogatott:
magyar, szerb

A verseny programja:
kedd: Siófok, 4 km, egyéni időfutam
szerda: Velence-Esztergom, 194 km
csütörtök: Balassagyarmat-Miskolc, 201 km
péntek: Kazincbarcika-Tiszafüred félszakasz 115 km, Tiszafüred-Hajdúszoboszló félszakasz 69 km
szombat: Karcag-Kékestető, 138 km
vasárnap: Kecskemét-Székesfehérvár, 169 km

Nyitókép:
Versenyzők a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első szakaszán Balatonalmádiban, a 71-es főúton 2018. augusztus 15-én. MTI Fotó: Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva