Négy balatoni étterem közreműködésével, az országban egyedülálló módon, csaknem 300 millió forint értékben virtuális képzőközpontot hoz létre a Siófoki Szakképzési Centrum.
– A közelmúltban sikerült a Pénzügyminisztérium GINOP pályázatán 280 millió forint támogatást elnyernünk. Ágazati Képzőközpontot hozunk létre Siófokon a Krúdy Gimnáziumban és Marcaliban a Hikman Béla Szakképző Iskolában – jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja Balatonszemesen. Kiemelte: az országban egyedülálló módon Balatoni Kulináris Műhelyt alakítanak ki két intézményükben, ahol kivetítővel ellátott séfpult, valamint nyolc kamerából álló multimédiás rendszert hoznak létre, emellett pedig a 21. századi elvárásoknak megfelelő modern konyhatechnikai eszközöket is beszereznek.
– Egy nonprofit kft.-t hozunk létre négy balatoni étteremmel, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Közös célunk, hogy legyen egy olyan vidéki képzőhely ifjú szakács-, cukrász- és felszolgáló tanulók számára, akik felveszik a versenyt hazai és nemzetközi iskolákban tanulókkal – jegyezte meg Szamosi Lóránt.
A szakember azt is elmondta, hogy szükség van a minőségi balatoni vendéglátásra, ehhez a szakemberképzést tudják nyújtani. Bízik abban, hogy a jövőben rangot fog jelenteni ezekben a műhelyekben tanulni és tanítani. Horváth Péter, a siófoki centrum főigazgatója elmondta: egy balatonmáriai, egy balatonszemesi és két siófoki étteremmel évek óta szoros partnerségben vannak és mindannyian látják, hogy az ágazatnak reagálnia kell a felgyorsult változásokra.
– Az elmúlt évtizedek legjobb szezonját zárták idén a Balatonnál és egyre nagyobb az igény a minőségi vendéglátásra. Ehhez viszont elengedhetetlen a munkaerő utánpótlása, a műhelyben tanuló fiatalok a legmagasabb és legfrissebb szintű tudást fogják megkapni – tette hozzá a főigazgató.
– A balatoni gasztronómiában óriási változások történtek és szükség van a szakoktatásban is fejlődésre. Akik kikerülnek az iskolából, azonnal mozgatórugói lehessenek a minőségi magyar konyhaművészetnek
– mondta el Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa. Hozzátette: bízik abban, hogy a közös kezdeményezésük egy szemléletváltást is hoz magával, egy életpályamodellt tudnak a fiataloknak mutatni, akik versenyképes fizetésért tudnak elhelyezkedni.
Minőségi utánpótlást nevelnének
– Optimisták vagyunk, hogy Marcali és háttértelepülésén élő fiataloknak egy olyan jövőképet tudunk mutatni, hogy életükben egy minőségi változás következhet be – mondta el Balla György, a Port Étterem tulajdonosa. Megjegyezte: egész évben nyitva vannak, ennek ellenére komoly munkaerővel küzdenek a Balatonnál.
Mihók Tamás, a Mala Garden tulajdonosa elmondta: örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, nem titkolt vágyuk, hogy a minőségi utánpótlás biztosított legyen a jövőben.
– Olyan fiatalokat szeretnének képezni, akik nem külföldön, hanem itthon tudnának karriert építeni, megtalálni helyüket a hazai minőségi vendéglátásban – mondta el Deme Dávid, Bella Itália Restaurant főpincére.
Forrás: Sonline.hu