Góz Lilla/Sonline.hu | 2021.09.28. 15:00
Megalakul a Balatoni Kulináris Műhely
Kivetítős séfpult, nyolc kamerás multimédiás rendszer. Ilyen lesz az ország legmenőbb virtuális vendéglátós képzése Siófokon és Marcaliban.

Négy balatoni étterem közreműködésével, az országban egyedülálló módon, csaknem 300 millió forint értékben virtuális képzőközpontot hoz létre a Siófoki Szakképzési Centrum.

– A közelmúltban sikerült a Pénzügyminisztérium GINOP pályázatán 280 millió forint támogatást elnyernünk. Ágazati Képzőközpontot hozunk létre Siófokon a Krúdy Gimnáziumban és Marcaliban a Hikman Béla Szakképző Iskolában – jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja Balatonszemesen. Kiemelte: az országban egyedülálló módon Balatoni Kulináris Műhelyt alakítanak ki két intézményükben, ahol kivetítővel ellátott séfpult, valamint nyolc kamerából álló multimédiás rendszert hoznak létre, emellett pedig a 21. századi elvárásoknak megfelelő modern konyhatechnikai eszközöket is beszereznek.

Fotó: Sonline.hu

– Egy nonprofit kft.-t hozunk létre négy balatoni étteremmel, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Közös célunk, hogy legyen egy olyan vidéki képzőhely ifjú szakács-, cukrász- és felszolgáló tanulók számára, akik felveszik a versenyt hazai és nemzetközi iskolákban tanulókkal – jegyezte meg Szamosi Lóránt.

A szakember azt is elmondta, hogy szükség van a minőségi balatoni vendéglátásra, ehhez a szakemberképzést tudják nyújtani. Bízik abban, hogy a jövőben rangot fog jelenteni ezekben a műhelyekben tanulni és tanítani. Horváth Péter, a siófoki centrum főigazgatója elmondta: egy balatonmáriai, egy balatonszemesi és két siófoki étteremmel évek óta szoros partnerségben vannak és mindannyian látják, hogy az ágazatnak reagálnia kell a felgyorsult változásokra.

– Az elmúlt évtizedek legjobb szezonját zárták idén a Balatonnál és egyre nagyobb az igény a minőségi vendéglátásra. Ehhez viszont elengedhetetlen a munkaerő utánpótlása, a műhelyben tanuló fiatalok a legmagasabb és legfrissebb szintű tudást fogják megkapni – tette hozzá a főigazgató.

Korszerű képzésben részesülnek a tanulók
Fotó: Sonline.hu

– A balatoni gasztronómiában óriási változások történtek és szükség van a szakoktatásban is fejlődésre. Akik kikerülnek az iskolából, azonnal mozgatórugói lehessenek a minőségi magyar konyhaművészetnek

– mondta el Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa. Hozzátette: bízik abban, hogy a közös kezdeményezésük egy szemléletváltást is hoz magával, egy életpályamodellt tudnak a fiataloknak mutatni, akik versenyképes fizetésért tudnak elhelyezkedni.

Minőségi utánpótlást nevelnének

– Optimisták vagyunk, hogy Marcali és háttértelepülésén élő fiataloknak egy olyan jövőképet tudunk mutatni, hogy életükben egy minőségi változás következhet be – mondta el Balla György, a Port Étterem tulajdonosa. Megjegyezte: egész évben nyitva vannak, ennek ellenére komoly munkaerővel küzdenek a Balatonnál.
Mihók Tamás, a Mala Garden tulajdonosa elmondta: örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, nem titkolt vágyuk, hogy a minőségi utánpótlás biztosított legyen a jövőben.
– Olyan fiatalokat szeretnének képezni, akik nem külföldön, hanem itthon tudnának karriert építeni, megtalálni helyüket a hazai minőségi vendéglátásban – mondta el Deme Dávid, Bella Itália Restaurant főpincére.

Forrás: Sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva