likeBalaton.hu | 2023.06.13. 10:00
Megkezdődött a Balaton vizének óvatos eresztése
A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés A lépést a déli parti települések védelme indokolja.

A vízeresztés időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg, és a hidrometeorológiai előrejelzések, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszintek figyelembevételével döntöttek az intézkedés mellett.

A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését.

Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább emelkedik a Balaton vízszintje az elmúlt időszakban lehullott csapadék miatt. Míg a meleg időjárás hatására a párolgás általában csökkenti a tó vízállását, az idén a hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt májusban a vízszint 6 centiméterrel, június első két hetében további 4 centiméterrel nőtt. Így az idei nyári idény nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések 1921-es kezdete óta csupán tízszer fordult elő, hogy június elején a jelenlegihez hasonló vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. A tó vízszintje ritkán éri el ebben az időszakban a 120 centimétert, ennek valószínűsége mindössze 10 százalék.

Az OVF hangsúlyozta, hogy a Balaton déli partjának számos településének parti sávja és csapadékvízelvezető-rendszere érzékeny a magas vízállásra, és egy tartós északi vagy északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve döntöttek a vízszint csökkentése mellett, mivel a Sió kapacitása korlátozott, és nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül.

A vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kismértékben hátráltathatja, de a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva