L.B./Borsonline | 2020.03.28. 10:00
Megmutatjuk, hogyan élnek a karanténban lévők
A siófoki Tóth Gergelyt bátran nevezhetjük a járvány egyik hősének, ugyanis ingyenes karantént biztosít azoknak a külföldi munkából hazatérő magyaroknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudják elszeparálni magukat otthon. Mutatjuk, milyen most ott az élet.

– Először kilencen érkeztek, a második napon már húszan, az első hét végére pedig már több mint ötvenen voltak. Az első vendéget 17-én fogadtam, azóta pedig már 55-en vannak. Két hét után jövő kedden lesz az első kiköltözés, de már újabb nyolc ember regisztrált a következő turnusra. Az összes európai országból jönnek hozzánk, de vannak akik Vietnamból, vagy a Maldív-szigetekről érkeztek – mondta a Borsnak Tóth Gergely.

Itt olvashatod a cikkünket arról, hogy hogyan készítette fel a tulajdonos a szállodát a vendégek fogadására.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

Az üzemeltetőnek egy saját szállodája is van a közelben, aminek a konyháját csak arra használják, hogy a napi háromszori ellátást biztosítani tudják a vendégeknek. A technikai személyzet felügyeli az épületet, és osztja ki az ételeket. Kétnaponta mennek vásárolni, egy Facebook-csoportban kommunikálnak. Az ételek változatosak, a sült húsoktól a tésztákon át, és főzelékek is vannak. A környékbeli éttermek és pékségek is segítenek.

Láttad, hogy a szintén Siófokon karanténban lévő fiatal lányokat mennyi támadás érte? Itt írtunk a szomorú tényről.

– Az egyik szobában három barátnő húzza meg magát, de van, aki egy kutyával, egy pár pedig a cicájukkal érkezett. Próbáljuk feldobni a bezártságot, néhány napja egy meglepetés erkélykoncerttel kedveskedtünk nekik. Egy kocsiból dübörgött a zene. A Vén Európa volt a sláger, de zárásként a Himnuszt is meghallgattuk. Rengeteg szeretetet kapunk viszonzásul, ami lelkileg nagyon feltölt – mondta Tóth Gergely.

Szakmai tudásával egy helyi orvos, Nagy Gábor is segíti a karantén-hotel zavartalan működését.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

– Az ételosztásnál az egészségügyi protokollt betartva kesztyűben és maszkban viszik az ajtók elé a bedobozolt ételeket. Kopogás után lerakják a csomagot, ahonnan néhány perc múlva a vendégek elveszik – mondta a szakember.

A karantén-hotel lakói

Szalkai Bálint 59 éves édesanyja 200 méterre él a hoteltől, de fia nem akarta kockáztatni az anya egészségét, ezért élt a lehetőséggel.
– Felső Ausztriából jöttem haza, egy hotelben dolgoztam. Anyának szoktam integetni, ő pedig puszikat küld nekem. A négyágyas szobámban kialakítottam egy sarkot, ahol tornázom. Annyira jó az ellátás, hogy a végére biztosan felszalad rám pár kiló – nevetett a 33 éves férfi.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

A pápai Csenge és balatonfüredi Krisztián Tirolban dolgoztak egy évig, az interneten bukkantak a lehetőségre. A családtagok miatt nem volt lehetőségük elzárni magukat otthon.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

A 33 éves Gergelynek és 28 éves Katalinnak már csak öt napja van hátra a karanténból. Kirakózással és testedzéssel töltik az idejüket. A szüleikhez mennek utána.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

Eszter Franciaországból érkezett Siófokra múlt csütörtökön. A 23 éves lány angolt tanított gyerekeknek, most leginkább filmezéssel tölti idejét.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

A szakácsként dolgozó Csomortány László kilenc hónap után jött haza Németországból. A felesége egészségügyis, és neki is karanténba kellett volna vonulnia, ha a férfi a családi otthonba tér haza.

– A kutyám mindenhova velem tart, így nem volt kérdés, hogy a karanténba is elkísér. Nana nemrég múlt egy éves, szerencsére jól bírja a bezártságot. Amikor kiviszem a teraszra, látom ahogy ácsingózik, nem érti, hogy miért nem megyünk le. Hoztam neki játékokat, az erkélyre piszkít – mondta a 42 éves férfi.

Fotó: Bánkúti Sándor / Borsonline

Siófokon másképp is segítenek: szájmaszkot és szendvicset visznek a kórházi dolgozóknak a lakosok. Itt írtunk róla.

Nyitókép: Bánkúti Sándor/Borsonline

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva